Úterý, 30. dubna 2024

Brňanům vadila smradlavá voda. Páchla jako močůvka

Brňanům vadila smradlavá voda. Páchla jako močůvka

Brno - Obyvatelům na jihu Brna tekla z kohoutků voda, která zapáchala. Podle vedení vodáren byla tekutina pitná.

Voda, která páchla jako močůvka, plíseň, zkažený čaj nebo hnůj. Tak popisovali lidé na jihu Brna tekutinu, která jim od úterý do středy vytékala z kohoutků. Přestože voda voněla nevábně, podle Brněnských vodáren a kanalizací nebyla závadná. Bolesti hlavy a nevolnost, na kterou si lidé po vypití vody ztěžovali, byly prý jen příznaky začínající chřipky.

„Nechali jsme vodu otestovat v laboratoři. Po kontrolních rozborech jsme zjistili, že s výjimkou zvýšeného zápachu nedošlo k překročení žádných ostatních ukazatelů kvality vody. Chtěl bych proto zákazníky ujistit, že z kohoutků tekla pitná a nezávadná voda,“ řekl ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Miroslav Nováček. Zároveň dodal, že vzorky údajně zkažené vody si odebrali i pracovníci krajské hygienické stanice. „Ani hygienici nezjistili, že by byla voda závadná,“ uzavřel Nováček.

Zápach vody zřejmě způsobilo „přepnutí“ trubek na jiný zdroj. Zaměstnanci vodárny zprovoznili záložní zdroj v úpravně vody v brněnských Pisárkách. Životodárná tekutina teče ve vodárenské soustavě nejen do jižní části města, ale i do desítek obcí na jih od Brna.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů