Úterý, 30. dubna 2024

Nová celosvětová petice má přimět obchodníky neprodávat kožešiny

Nová celosvětová petice má přimět obchodníky neprodávat kožešiny

Na základě celosvětového úspěchu mezinárodního programu Obchod bez kožešin (Fur Free Retailer) se občanské sdružení Svoboda zvířat rozhodlo spustit v České republice nový projekt v rámci tohoto programu, a sice petici, jejímž prostřednictvím spotřebitelé žádají obchodníky, aby slíbili, že ve svých obchodech nebudou prodávat kožešiny, popř. výrobky kožešiny obsahující.

Tomáš Popp, předseda o. s. Svoboda zvířat říká: "Spotřebitelé se na nás obracejí a žádají informace o obchodech, které se nepodílejí na kruté kožešinové módě."

"Mnozí obchodníci se zajímají o to, odkud zboží, které prodávají, pochází, a chtějí se odlišit od těch, kteří kožešiny prodávají a podílejí se tak na utrpení zvířat. Možnost odlišit se jim nabízí právě program Obchod bez kožešin."

"Rozhodnutím neprodávat kožešinu či výrobky kožešinu obsahující se obchodníci přímo podílejí na pomoci tzv. kožešinovým zvířatům. Miliony těchto zvířat ročně zahynou na farmách či v okách pastí -- to vše pouze ve jménu módy. Způsoby jejich usmrcení jsou velice kruté a zvířata jsou často stahována z kůže ještě za plného vědomí."

Obchod bez kožešin (FFR) je mezinárodní projekt realizovaný členskými organizacemi koalice Fur Free Alliance. Jeho hlavním cílem je poskytnout spotřebitelům přesné informace o přístupu jednotlivých obchodníků k problematice kožešin. Spotřebitelé tak mají možn! ost zodpovědně se rozhodovat při svých nákupech.

Seznam obchodníků, kteří se rozhodli nepoužívat při výrobě oděvu pravé kožešiny,
a kteří tudíž neprodávají žádné výrobky z kožešin, naleznete na stránkách www.obchodbezkozesin.cz, popř. www.furfreeretailer.com.

Online petici požadující obchody bez kožešin můžete podepsat na http://www.furfreeshopping.com/f_petition.php; český překlad petice naleznete na tomto odkazu: http://www.obchodbezkozesin.cz/petice/petice.html. Více informací také naleznete na serveru myspace (http://www.myspace.com/furfreeretailer) a Facebook
(http://www.facebook.com/pages/Fur-Free-Retailer/32254327802).

 
Kontaktní osoba: Lucie Moravcová
Telefon: 736 766 188
E-mail: lucie.slaba@svobodazvirat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů