Úterý, 30. dubna 2024

Snížení spotřeby i emisí

Snížení spotřeby i emisí
Obyvatelé Lyonu budou moci lépe dýchat díky dlouhodobému partnerství mezi společností Renault Trucks, SITA (Suez Environnement) a městem Lyon neboť od října 2008 bude v aglomeraci zajištěn svoz komunálního odpadu vozidly s hybridním motorem. Cílem je uplatnit v reálných podmínkách snížení spotřeby pohonných hmot až o 30 % a tedy i emisí CO2 u Renaultu Premium Distribution Hybrys Tech a jeho vybavení.

Vozidlo vybavené hybridním motorem, který již sám zaručuje 20% snížení emisí, bude disponovat i náhradním akumulátorem, který bude určen k napájení nástavby. Jeho dobíjení probíhá ve fázi zpomalení a brzdění vozidla. Provoz nástavby není tudíž závislý pouze na motoru. Celková úspora pohonných hmot a tedy i emisí dosáhne až k 30 %.

Princip hybridní technologie vyvinutý společností Renault Trucks je jednoduchý. Kinetická energie vozidla během brzdění nebo zpomalování je transformována v elektřinu. Elektřina uchovávaná v akumulátoru umístěném v rozvoru napájí motor MDS (Motor Drive System), který zajišťuje rozjezd vozidla, napájení jeho elektrických funkcí a pohon až do výše 20 km/h. Vznětový motor je tudíž využíván pouze ve fázích nejnižší spotřeby tzn. během jízdy. Z pohledu emisí hybridní technologie umožňuje také znatelné snížení hluku vzhledem k využití elektrického motoru. Za těchto podmínek je hybridní technologie prokazatelně uzpůsobena rannímu, ba i nočnímu provozu ve městě, kdy se nepřetržitě střídají fáze zrychlování a zpomalování. Z těchto důvodů byl Premium Distribution Hybrys Tech vyvinut na základě Renaultu Premium Distribution vybaveného vznětový motorem DXi7 a převodovkou Optidriver .

Na projektu se sešli partneři sledující řešení "čistého a tichého" sběru komunálního odpadu. Renault Trucks, SITA, LUTB (Lyon Urban Truckc & Bus, MHD a přeprava zboží) s městem Lyon pracují již několik měsíců na uvedení hybridního vozidla do provozu a na trh (koncem příštího roku). Vozidlo bude představeno tento měsíc v Hannoveru. Po skončení testů v Lyonu bude 6 vozidel testováno i v jiných oborech.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů