Úterý, 30. dubna 2024

Aktivisté si pozvali protiradarového profíka

Aktivisté si pozvali protiradarového profíka

- Proti americkému radaru přijel do Prahy brojit americký vědec Theodor Postol, jeho cestu platí Greenpeace

Odpůrci radaru z české pobočky Greenpeace včera "přivezli" do Prahy známého vědce z věhlasného Massachusettes Institute of Technology Theodora Postola.

"Známý" v jeho případě znamená dvě věci: to, že se mu v minulosti už jednou podařilo úspěšně zpochybnit funkčnost americké protiraketové obrany, i to, že si svou reputaci vydobyl především díky tomu, že proti americkým raketám brojí hlava nehlava.

"Protiraketový systém, který má chránit lidi, nemá šanci fungovat. Ale americká administrativa tvrdí, že je O. K. To je, jako bych vás poslal na Karlův most s tím, že je bezpečný, i když vím, že se rozpadá. Je to nemorální," řekl včera Postol v rozhovoru pro HN.

Obamo, poslouchej!

Greenpeace si návštěvu tohoto prominentního zpochybňovače velmi dobře načasovala.

Čerstvě zvolený americký prezident Barack Obama totiž podmínil pokračování výstavby protiraketového štítu ve střední Evropě tím, že dostane na stůl důkazy o jeho funkčnosti.

I když mluvčí Greenpeace Lenka Boráková říká, že návštěva se připravuje dlouho, sám Postol HN řekl, že pozvánku dostal před třemi týdny. Teď tu - na účet Greenpeace - z Prahy možná až do Bílého domu vzkazuje, že radar ani rakety nefungují.

Jeho slova mají však větší váhu než pouhé "ne" laické veřejnosti. Už jednou mu totiž museli z Pentagonu dát za pravdu. A to za války v Zálivu, kdy zpochybnil účinnost protiraketového systému Patriot. O Postolovi přinejmenším od té doby nechce americký Pentagon, kde v letech 1982 - 1984 působil, nic slyšet. "Americká armáda tehdy tvrdila, že patrioty jsou velmi úspěšné v sestřelování iráckých raket. Postolovy analýzy a jeho následné svědectví před Kongresem ukázaly, že patrioty ve skutečnosti zasáhly méně než deset procent svých cílů a byly tedy extrémně nepřesné," popisují Postola stránky Greenpeace. Stejná informace o tomto vědci koluje i v jiných otevřených zdrojích internetu.

Radar funguje specificky

Jinak to ale vidí jedna z českých radarových vyjednávaček, bezpečnostní ředitelka ministerstva zahraničí Veronika Šmigolová-Kuchyňová.

"On tehdy měl pravdu i neměl. Myslím si, že Američané už tehdy věděli, že ta funkčnost není ideální. Ale systémy Patriot také měly vyvolat psychologický pocit bezpečí pro Izrael, aby nevstoupil do války. A to fungovalo," myslí si Šmigolová.

Odráží i Postolovy argumenty o tom, že radar, který Američané i česká vláda chtějí postavit v Brdech, není dostatečně funkční.

"Radar má sice omezené možnosti, ale ty odpovídají specifické hrozbě, a na této úrovni funkční je," dodává přesvědčeně.

Přestože Postol měl do Česka přivézt především "tvrdé" technické a vědecké argumenty, hned v odpovědi na první otázku, kterou mu HN položily, se stočil k politickým argumentům - vadí mu prý hlavně rozbouřené vztahy mezi Ruskem a jeho zemí. Dnes se má sejít s poslanci v rámci semináře, který mu Greenpeace uspořádala. A v pátek se vydá přímo na "místo činu" - do Brd.

AUTOR: Tereza Nosálková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů