Úterý, 30. dubna 2024

Hlavní téma na Hradě: oteplování

Hlavní téma na Hradě: oteplování

- Obama se při jednání s Čechy zasekl u klimatu a nejvíc si povídal s Bursíkem

- Klaus raději mlčel

Václav Klaus včera ráno vítal Baracka Obamu ve veselé náladě, ale samotné jednání na Pražském hradě záhy nabralo jiný kurz, než si představoval.

Po krátké schůzce mezi čtyřma očima se k prezidentům přidali i další hosté. A Obama si nakonec na Hradě nejvíc popovídal s Martinem Bursíkem.

Při společné schůzce přišla řeč také na americký radar, na Guantánamo či české spojenectví s USA. Baracka Obamu ale očividně nejvíce zaujalo jiné téma: změny klimatu způsobené člověkem.

"Nejdelší diskuse byla mezi Barackem Obamou a Martinem Bursíkem o globálním oteplování," řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Klima podle něho bylo tématem, které zabralo nejvíc času, a Klaus podle Schwarzenberga raději mlčel.

Obama i Bursík mají podobný pohled: na rozdíl od Václava Klause jsou přesvědčeni, že za globální oteplování může člověk, a vyzývají k šetrnějšímu chování k planetě a snížení emisí skleníkových plynů.

Obama mluví o globálním oteplování jako o jedné z hlavních věcí, kterým se chce věnovat, a zmínil ji i poté v projevu na Hradčanském náměstí.

Bursík se s Klausem kvůli klimatu už několikrát střetl a včera českého prezidenta opět nepotěšil. Obama zkrátil svůj program s českými politiky na minimum a včerejší krátké jednání na Hradě bylo jedinou příležitostí, kdy s americkým prezidentem promluvit.

Obama navíc ráno na Pražský hrad přijel s půlhodinovým zpožděním - předtím totiž ještě řešil incident, kdy Severní Korea vypustila raketu.

Schůzka s českými politiky před ohlášeným projevem na Hradčanském náměstí se tak musela co nejvíc zkrátit. Čistého času trvala zhruba půlhodinu.

Chladné vztahy mezi Klausem a Bursíkem tak zřejmě dostaly další ránu.

Mezi oběma to jiskří již delší dobu - nejen od podzimu 2006, kdy Bursík při jednání o sestavení vlády doporučil Klausovi, ať žárovky v mohutných lustrech na Hradě vymění za úsporné zářivky.

"Stojíme pod lustrem, který více hřeje, nežli svítí. Odhadl jsem to na 10,5 kilowattu za hodinu. Úspornými zářivkami by bylo možné nejméně dvě třetiny elektřiny uspořit," prohlásil tehdy za Klausova nesouhlasného kroucení hlavou. Dokonce ještě dnes se prezident Klaus netají tím, že Bursíka ve vládě nevidí rád.

To, že si Obama evidentně rozumí víc s Bursíkem než s Klausem, bylo patrné i z následného projevu na Hradčanském náměstí.

"Musíme změnit způsob užívání energie, abychom ochránili planetu," řekl Obama.

A téma nutnosti ochrany klimatu nadnesl americký prezident i na odpoledním summitu EU-USA v Kongresovém paláci. Obama se také zcela liší od svého předchůdce George Bushe, který blokoval Kjótský protokol - dohodu o snížení emisí skleníkových plynů. Naopak Obama uvedl, že se Spojené státy ještě letos přidají k dohodě o snižování emisí, která by měla být uzavřena v Kodani.

Klaus včera ranní schůzku českých politiků s Obamou nekomentoval. A hradní mluvčí Radim Ochvat až po několika urgencích ČTK řekl, že není jisté, že prezidentova kancelář nějaké prohlášení vůbec vydá.

Prohlášení naopak vydalo hnutí Greenpeace, jehož aktivisté se během summitu zavěsili na lanech na nedalekém Nuselském mostě právě s transparenty vyzývajícími k ochraně klimatu. Obama podle nich ukázal "pozitivní posun" a aktivisté doufají, že si z něj vezme český prezident příklad.

AUTOR: Marek Pokorný
AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů