Pátek, 19. dubna 2024

Jak nám škodí chlorovaná voda?

Jak nám škodí chlorovaná voda?

Na chlorování vody jsme si už "tak nějak" zvykli. Máme klid, že nedostaneme tyfus, choleru ani úplavici. Výměnou za bezpečí před různými infekcemi ale přináší jiné hrozby.

„Chlór je totiž prvek toxický, i když především v případě, že je vázán v organické sloučenině. Nicméně použití anorganických sloučenin, z nichž se uvolňuje zejména chlór plynný, vede k tvorbě látek organických, prokazatelně zvyšujících riziko vzniku nádorových onemocnění,“ píše v knize Výživa pro dokonalou kondici a zdraví její autor RNDr. Petr Fořt, CSc.

Co nám hrozí?

Litr vody z kohoutku je asi 150krát levnější než 1 litr balené vody. Přitom je relativně čerstvá, a víme, že byla uskladněná v chladu a temnu, což se o lahvích ze supermarketu říct často rozhodně nedá.

Je také pravidelně testovaná a v některých ohledech podléhá dokonce přísnější kontrole kvality než voda balená.

Některé studie poukazují na souvislost mezi chlorováním vody a karcinomem tlustého střeva a konečníku, což jsou choroby, v jejichž výskytu se řadí ČR mezi „velmoci“.

Dalšími typy nádorových onemocnění, se kterým je chlór spojován, je rakovina močového měchýře, prsu, mozku a plic.

K takovým závěrům došel ve svých dlouholetých studiích Dr. Robert D. Morris z Medical College of Wisconsin v Milwaukee společně s kolegy z Harvard University. Podle dalších zjištění po 35 letech popíjení chlorované vody z kohoutku hrozí lidem nebezpečí, že onemocní některou z těchto chorob.

Jak se jej zbavit?

Chlorování je tak účinné a levné, že jej jiné metody desinfekce pitné vody, jako je třeba ozonizace, určitě hned tak nenahradí.

Proti možnému negativnímu vlivu chlorované vody můžeme použít nejrůznější typy filtrů.

  • Například filtr z aktivního uhlí odstraní chlór, rizikové látky vzniklé chlorováním, i nežádoucí příměsi, jež se do vody dostaly během cesty. Kvalitu vody velmi ovlivňuje i stav trubek, jimž k nám do domácnosti putuje, a ty pocházejí někdy dokonce až z předminulého století!

  • Další možností je nechat čerstvě natočenou vodu asi 10-15 minut odstát nebo ji krátce převařit.

  • Pokud si vodu natočíte do lahve (ne plastové TADY NAJDETE PROČ )bez víčka a dáte chladit do lednice, budete mít nápoj nejen příjemně studený, ale hlavně bez chlóru.

V létě je to horší...

Desinfekce pomocí chlóru je jedním z posledních kroků technologie úpravy pitné vody. Dnes se používá většinou chloramin, který však snadno reaguje s organickými materiály, jako jsou třeba tlející listy.

Chemickou reakcí pak vznikají vedlejší produkty, mezi něž patří především trihalometany (THM) včetně chloroformu! Množství THM závisí na mnoha faktorech – například na ročním období (v zimě jsou nižší než v teplých měsících) a především zdroji vody.

THM mají vliv rovněž na těhotenství. Studie z Kalifornské univerzity prokázala souvislost mezi zvýšeným množstvím THM v pitné vodě a potraty, případně rovněž zhoubným bujením.

A chlór ve vodě v bazénech zase prokazatelně vede k vyššímu riziku vzniku astmatu...

Zdroj: http://zdravi.centrum.cz 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů