Čtvrtek, 2. května 2024

Ochránci přírody chtějí zamezit rozorání luk na břehu Moravy

Ochránci přírody chtějí zamezit rozorání luk na břehu Moravy

Ochránci přírody zahájili kampaň na obnovu květnatých luk v Pomoraví. Výkupem pozemků ve Vlčím hrdle u Strážnice na Hodonínsku chtějí zabránit jejich rozorávání a umožnit tam návrat lučních květin, které v lokalitě po staletí rostly.

Proti zájmům ochránců přírody jsou ale vlastníci půdy, kteří by chtěli v lokalitě mít znovu pole. "Obnovu luk proto umožní jedině výkup půdy," domnívá se šéfka ČSOP Ivana Jongepierová. "Podaří-li se lokalitu, jejíž součástí jsou i zbytky starých slepých ramen, vykoupit, určitě zpět vysadíme nazpět i nějakou tu typickou vrbu," tvrdí Jongepierová. K výkupu ohrožených pozemků je podle jejích slov zapotřebí ve veřejné sbírce vybrat 1,6 milionu korun. Základní organizace ČSOP Bílé Karpaty, které botanička Jongepierová předsedá, již sama první pozemek vykoupila. "Má rozlohu dvou desetin hektaru, což je pouhá sedmdesátina celého území," konstatovala přírodovědkyně.

Podél řeky Moravy byly podle Jongepierové v minulosti louky plné květin a ptáků, ozdobené mohutnými solitérními vrbami. V dobách socialismu byla většina z nich odvodněna a přeměna v pole.

V lokalitě Vlčí hrdlo, ležící asi pět kilometrů severně od Strážnice, zvýšení hladiny spodní vody po povodních v posledních letech dočasně zhoršilo možnost její orby. "Díky tomu se sem začaly samovolně vracet luční květiny. Je úžasné pozorovat návrat přírody na ta místa. Díky sousedství jedné z posledních enkláv původních luk, která slouží jako přirozený zdroj semen, vlastně není potřeba více než louky tak jako kdysi pravidelně kosit," řekla Jongepierová.

Ochránci z ČSOP z Veselí nad Moravou mají podle slov své šéfky více než čtvrtstoleté zkušenosti s obnovami luk v Bílých Karpatech. Nyní se proto pouští i do záchrany lučních partií ležících na druhém břehu řeky Moravy. Kampaň je podle Jongepierové součástí dlouhodobého úspěšného programu "Místo pro přírodu", o kterém se mohou zájemci podrobně informovat na webových stránkách obnovaluk.cz.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů