Čtvrtek, 28. března 2024

Znečišťování ovzduší. Zápas o Prunéřov se dostal až do Tichého oceánu

Znečišťování ovzduší. Zápas o Prunéřov se dostal až do Tichého oceánu

Loni v prosinci dostalo české ministerstvo životního prostředí dopis s velmi exotickou zpáteční adresou: Národní kancelář pro životní prostředí, Mikronéská federace.

Země sestávající z šesti set ostrovů žádala, aby se mohla zúčastnit připomínkového řízení k modernizaci uhelné elektrárny Prunéřov. Minulý týden přišel dopis druhý, v němž Mikronésie upřesnila, co jí na plánech ČEZ vadí. "Prunéřov je velký znečišťovatel a nás změny klimatu bezprostředně ohrožují. Proto chceme, aby to proběhlo co nejlépe," řekl v exkluzivním rozhovoru pro HN mikronéský ministr životního prostředí Andrew Yatilman.

HN: Jak se mikronéská vláda dozví o tom, že ve třináct tisíc kilometrů vzdálené České republice právě finišuje schvalovací proces kvůli modernizaci uhelné elektrárny Prunéřov?

Viděli jsme zprávu o tom, jak lidé z Greenpeace v prosinci loňského roku protestovali u Prunéřova. Lehali si před elektrárnu a přišlo nám to zajímavé. Proto jsme se rozhodli, že pošleme do Česka dopis ministrovi životního prostředí.

HN: A byl to od vás první pokus, nebo už jste předtím udělali něco podobného?

Tohle byl na mezinárodní úrovni náš první pokus. Bylo to v době, kdy jsme se chystali na summit OSN v Kodani o změnách klimatu. A když jsme to viděli, přišlo nám to jako dobrý nápad, abychom tam nejeli jen mluvit, ale abychom také něco podnikli.

HN: Potom mě překvapuje, proč jste na summitu nevyhledali nikoho z české delegace, třeba přímo ministra Jana Dusíka?

Máte pravdu. Já jsem tehdy už byl na cestě do Kodaně a v našem hlavním městě Palikir se ještě dolaďovaly některé detaily dopisu, například ho posuzovalo právní oddělení a také ministerstvo zahraničí. Dopis do Česka přišel, když já už byl v Dánsku, kde jsem měl mnoho různých jednání. Prostě na to nebyl čas.

HN: A pokusíte se ovlivnit ještě nějakou další stavbu ve světě?

Rádi bychom. Pro malou ostrovní zemi, jako jsme my, jsou klimatické změny velkým ohrožením. Takže je v našem zájmu, aby se o dopadech změn počasí vědělo co nejvíc. A podobné mezinárodní angažmá je pro dosažení něčeho takového ideální. Nejprve si ale uděláme revizi toho, jak česká akce dopadla, jaký to mělo ohlas a pak se rozhodneme, co podnikneme dál. Žádný další projekt, do nějž bychom chtěli zasáhnout, teď ale vytipovaný nemáme.

HN: Pomáhají vám některé další ostrovní státy z mikronéského regionu?

Nevím o tom, že by se na tom podílel ještě nějaký jiný stát kromě nás. Je to pro nás ale skvělý učební materiál, abychom zjistili, zda to funguje. Pak budeme moci začít hovořit s našimi sousedy, co udělat dále pro to, aby se ve světě vědělo ještě víc o klimatických změnách. Doufám, že příště těch malých zemí bude ještě víc. Náš hlas a tlak bude silnější. Když se pak bude v některé velké zemi modernizovat elektrárna, budeme moct říct - udělejte to co nejlépe, protože nás klimatické změny ohrožují, myslete na nás.

HN: Čeho vlastně chcete dosáhnout? Že by kvůli vám ČEZ změnil své záměry, asi čekat nemůžete...

Doufám, že těch několik poznámek, které jsme poslali českému ministrovi, bude opravdu odpovědně zváženo. Ne snad, že by musely mít přímo vliv na elektrárnu, ale spíš bych chtěl, aby se přemýšlelo o jejich podstatě. Díky tomu si Češi budou moct uvědomit, že tohle jsou případy, které se netýkají jen jich, ale které mají dopad i daleko za hranicemi. A i kdyby pro nic jiného, bude užitečné, že se díky těm dopisům bude vědět, že tu jsme a že bojujeme za naše právo přežít.

HN: Ve druhém dopisu, který od vás do Česka dorazil, zmiňujete některé konkrétní technické parametry modernizace Prunéřova. To jste si všechno našli sami, nebo vám s tím někdo pomáhal?

Některé informace jsme dostali od Greenpeace, protože mají k dispozici přece jen víc dat než my.

HN: Mimochodem, znáte názory českého prezidenta Václava Klause na klimatické změny?

Bohužel nemám tušení, co si o klimatických změnách myslí.

HN: Kde může, tam zmiňuje, že nic takového jako globální oteplování buď neexistuje, nebo není prokázáno...

To je dobře, že mi to říkáte, protože nám přišel z Česka dopis, který se tváří, jako by byl od prezidenta. Ale moc tomu nevěřím. Není ani psaný na hlavičkovém papíru a snaží se odhalit, proč děláme, co děláme. Jako bychom nebyli suverénní stát. Je pod tím nějaký podpis, ale zda to je od vašeho prezidenta, nevím. Každopádně to nebereme vážně.

Mikronésie

Samostatná federace
- Mikronésie je nezávislá od roku 1986, do té doby spadala pod OSN
- federace sestává z více než šesti set ostrovů
- žije tam přes sto tisíc lidí
- státní kasa je závislá na Američanech, kteří tam mají vojenské základny

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů