Pátek, 29. března 2024

Přírodní materiály v interiéru - hlína

Přírodní materiály v interiéru - hlína

V současné době probíhá mezi odbornou veřejností široká diskuse o tom, jak má vypadat dům 21. století. Je nesporné, že mimo jiné se bude jednat o dům pěkný a zdravý, který bude prospívat uživateli, trávícímu ve vnitřním prostředí čím dál tím delší dobu. Také nebude škodit svému okolí, ať už svým vzhledem, zbytečnou spotřebou energie pro svůj provoz nebo množstvím energie zabudované v použitých stavebních materiálech. V tomto ohledu jsou nízkoenergetické domy z přírodních materiálů optimální. Nepálená hlína zde má své nezastupitelné místo.

Nepálenou hlínu jako stavební materiál známe již od pradávna, byť se na ní trochu zapomnělo. Naštěstí s rostoucím zájmem lidí o zlepšení kvality prostředí ve kterém bydlí, prožívá i nepálená hlína svoji renesanci. Dá se dobře použít v novostavbách například ke zbudování příček či vytvoření vnitřních omítek. Výhodou je, že takto použitá nepálená hlína v interiéru domu dokáže udržet stálé vlhkostní mikroklima, což ocení zejména alergici. Umí i akumulovat teplo a pohlcovat pachy. Dusané neomítané stěny najdeme i v psychiatrických léčebnách nebo kaplích, jelikož působí příznivě na psychiku člověka. Nedostatkem nepálené hlíny je malá odolnost vůči proudící vodě, proto není vhodná na venkovní omítky bez jakékoliv další ochrany. Specifickým nedostatkem je i nevšímavost stavebních firem k tomuto materiálu.

Povrch hliněných stěn se dá dále upravovat kaseinovými či vápenými nátěry. Nebo je lze ponechat bez jakékoliv další úpravy v odstínu použité hlíny. Struktura povrchů a tvarování jsou neomezeny.

Zkušenosti s použitím nepálené hlíny má v oblasti Litoměřicka například společnost 4Interier s.r.o. (www.4interier.cz), která ji s úspěchem používá při realizaci interiérů.

Na závěr lze říci, že nepálená hlína je výzvou pro obytné stavby budoucnosti, spojuje komfort bydlení a zdravé prostředí, aniž by zatěžovala naše životní prostředí.

Michal Hradec

www.litomericko24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů