Sobota, 20. dubna 2024

Boj o Prunéřov: vláda si myje ruce, rozhodne se v cizině

Bitva o rekonstrukci Prunéřova vrcholí.

Boj o Prunéřov: vláda si myje ruce, rozhodne se v cizině

Když má ministr životního prostředí Jan Dusík mluvit o úkolu, který mu aktuálně leží na stole, začne se potit a nervózně přešlapovat. Jeho situaci, do které se dostal, sotva nastoupil do funkce, mu žádný politik nemůže závidět.

Stojí před ním totiž rozhodnutí, na kterém záleží až příliš velkému počtu hráčů: na jedné straně stojí energetický gigant ČEZ a jeho lobbisté, politici, firmy a nejspíš i premiér. Z druhé strany na Dusíka tlačí ekologičtí aktivisté a Strana zelených, která ho do vlády nominovala. Ministr sám včera přiznal: Tlak na mě je velký. A není divu. Jde totiž o investici za 25 miliard korun.

Celý spor se vede kvůli největší české uhelné elektrárně v Prunéřově. Její majitel, firma ČEZ, ji chce zmodernizovat a po ministerstvu žádá, aby jí v rámci posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) schválilo připravený projekt. Po přestavbě má být jedna z nejvíc znečišťujících elektráren v Evropě ekologičtější: využití energie z uhlí má vzrůst ze 32 na 39 procent a mají klesnout emise oxidu uhličitého a oxidů síry.

Hnutí Greenpeace či sdružení Ekologický právní servis ale tvrdí, že ČEZ by mohl upravit elektrárnu ještě lépe, jen na tom chce ušetřit. Kdyby pořídil nejlepší dostupné kotle a turbíny, vzrostla by podle ekologů účinnost elektrárny na 42 procent. A emise oxidu uhličitého by klesly o půl milionu tun ročně oproti plánu ČEZ. Firma se brání a tvrdí, že to je nerealizovatelné - s ohledem na to, kolik by to stálo a jaký by byl účinek. Přesně ale neví, o kolik by se vlastně varianta prodražila. Někdy uvádí, že o pět miliard, jindy o deset.

Potřebuji expertizy

Dusík měl rozhodnout o Prunéřovu do 4. ledna, tehdy ale svůj verdikt poprvé odložil. Včera ohlásil odklad číslo dvě: projekt ČEZ ještě pošle zahraničním expertům, aby jeho kvalitu nezávisle posoudili. Zároveň Dusík přiznal, že ve hře je i možnost, že celou věc přesune až na novou vládu. A to ve chvíli, kdy by ani mezinárodní expertiza neměla jednoznačný závěr.

Spor už ale přerostl do větších rozměrů, než je hádka energetické společnosti s pár desítkami ekologických aktivistů. Premiér Jan Fischer v pondělí Dusíkovi vzkázal, že už by měl projekt schválit, aby mohla modernizace začít. Kromě ČEZ si ji totiž přejí i zástupci firem, protože řada z nich by se mohla na dodávkách pro obří zakázku za 25 miliard podílet.

Zakázky ČEZ v době krize z větší části živí například ostravský holding Vítkovice Machinery. "Otázka, zda bude modernizační program firmy ČEZ pokračovat, je pro nás velmi důležitá," potvrzuje spolumajitel firmy Jan Světlík.

Bursík: Vládu řídí lobbisté

Dusík ale do vlády přišel jako ministr nominovaný Stranou zelených. A ta potřebuje před volbami prokázat, že je schopná nějaké zelené téma prosadit. Už tak jí nyní hrozí, že se do parlamentu nedostane. "Nesouhlasíme s tím, aby byl projekt ČEZ schválen. Znamenalo by to jednoznačné vítězství uhelných a energetických lobby," řekl HN předseda strany Ondřej Liška.

Už teď je navíc vidět, jak "zelená" politika ministrů nominovaných SZ postupně polevuje. Bývalý ministr Martin Bursík byl proti plánům ČEZ v Prunéřově a požadoval totéž, co ekologická hnutí. Vyzval tedy firmu, ať předloží i účinnější variantu, aby bylo možné je srovnat. Podnik to ale ignoroval a dodal jen posudky, kterými jen potvrzuje původní plány. Ministr Ladislav Miko, který loni šéfoval úřadu od května do prosince, pak od požadavku upustil.

Prosazovat zelenou politiku je tak pro zelené v Česku stále obtížnější. Jejich vliv po pádu Topolánkova kabinetu zeslábl a konflikt, který od té doby doutná, se včera nečekaně silně vyhrotil. Bursík označil ve sněmovně vládu za zkorumpovanou, protože vydala záporné stanovisko k poslanecké novele horního zákona. Vládu obvinil z podléhání lobbistickým tlakům uhelných společností. Premiér Jan Fischer od Bursíka žádá kvůli nařčení veřejnou omluvu: "Vaše slova jsou za hranou slušnosti."

Jana Sotonová
S přispěním Marie Valáškové a Luboše Kreče

Potřebujeme víc času. Ministr životního prostředí podruhé odložil verdikt o rekonstrukci největší uhelné elektrárny v zemi. Nechá si poradit v cizině.

Plán B neexistuje. ČEZ věří, že zahraniční experty přesvědčí a nakonec uspěje. S nákladnější variantou, po níž volají ekologové, ČEZ vůbec nepočítá.

Nesouhlasíme s tím, aby byl projekt ČEZ schválen. Znamenalo by to jednoznačné vítězství uhelných a energetických lobby.

Ondřej Liška,
předseda Strany zelených

ČEZ a jeho spojenci v případu Prunéřov

Premiér Jan Fischer
Rozhodnutí o způsobu, jakým se elektrárna zrekonstruuje, je oficiálně jen v rukou ministra životního prostředí. Do případu se ale tento týden vložil i premiér. Oznámil, že ministerstvo s Prunéřovem "začalo mít problémy" a upozornil ministra na to, že průmyslníci i odbory chtějí projekt rozjet.

Politici
Projekt podle představ ČEZ podporují i vlivní politici ČSSD a ODS.

Odbory a svaz průmyslu
"Pouhým škrtáním výdajů se ekonomika nenastartuje. Je proto třeba zejména oživit pracovní trh různými zakázkami, jako například výstavbou sociálních bytů, rekonstrukcí elektrárny Prunéřov či dostavbou Temelína," prohlásil včera šéf odborů Milan Štěch. Podobně se k Prunéřovu stavějí průmyslníci.

ČEZ vs. zelení

25 mld. má přibližně stát ČEZ modernizace tří bloků severočeské elektrárny Prunéřov.

Navrhli jsme to nejlepší možné, přírodě se uleví, tvrdí ČEZ.

Vyšší účinnost
Nová technologie umožní spalovat méně energetické uhlí z lomu Libouš i po roce 2010. ČEZ tvrdí, že čistá účinnost se zvýší ze 32 na 39 procent, a pokud se zahrne výroba tepla, až na 42,55 procenta. Podle ekologů je to ale stále málo.

Méně emisí
Vyšší účinnost bloků umožní snížit emise, což pomůže naplnit závazky České republiky v rámci Kjótské dohody. Například emise NOx mají ve srovnání se současným stavem klesnout o 59 procent, emise CO2 o 31 procent.

Největší české elektrárny

ČEZ zbytečně šetří, mohl by udělat víc, oponují ekologové

Nová elektrárna
Podle ekologických hnutí se nejedná o modernizaci elektrárny, ale ve skutečnosti o výstavbu nové. Za takových podmínek by ČEZ měl předložit ke zvážení i tu nejúčinnější variantu přestavby. To ale neudělal.

Účinnější technologie
Podle Greenpeace a Strany zelených by ČEZ mohl nasadit ještě lepší technologii a snížit emise CO2 ještě o půl milionu tun navíc.

Podepsaná petice
Téměř tři tisíce lidí z Chomutova podepsalo petici za dokonalejší modernizaci. V loňském průzkumu se tak vyjádřily dvě třetiny lidí. I kvůli tomu si zelení vzali nyní Prunéřov jako prioritní téma.

AUTOR: Jana Sotonová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů