Čtvrtek, 18. dubna 2024

Obchod za velký prachy

Obchod za velký prachy

Miliardový byznys českých podniků s emisními povolenkami se během pěti let rozběhl díky faktu, že vypouštějí do ovzduší o něco méně oxidu uhlíku, než se původně předpokládalo.

Například před dvěma lety to bylo 80,4 milionu tun, o 5,4 milionu méně, než na Českou republiku připadlo podle rozhodnutí Evropské komise.

Právě v tomto rozsahu mohly ekologicky úspěšné firmy ušetřené povolenky nabízet společnostem, které stanovené limity překračují. Cena jedné povolenky na jednu tunu oxidu uhlíku se pohybovala až do výše 800 korun. Podle propočtu ČTK se tak mohly na uhlíkovém trhu otočit až čtyři miliardy korun. Do evropského systému přidělování povolenek je nyní zařazeno na 400 českých firem. Obchody po celé Evropě pro ně zprostředkovává firma Carbon Warehouse Int. (do roku 2008 Pravda Capital).

Do konce roku 2012 budou domácí podniky dostávat povolenky zdarma. Teprve pak začne nabíhat systém, ve kterém začnou část nebo celou potřebnou kvótu kupovat na aukcích. Toto opatření má vést k dalšímu ekonomickému tlaku na snížení emisí oxidu uhlíku.

Navíc v roce 2009 Ministerstvo životního prostředí ČR uzavřelo smlouvy s Japonskem, Španělskem a Rakouskem o prodeji části >>svých<< emisí povolených Kjótským protokolem. Získalo téměř sedmnáct miliard korun.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů