Čtvrtek, 25. dubna 2024

V restauracích na Ústecku se pitná voda z kohoutku ještě nezabydlela

V restauracích na Ústecku se pitná voda z kohoutku ještě nezabydlela

Ústí nad Labem - Do projektu se zatím zapojila jedna ústecká restaurace. Další to dělají bez podpory.

Kohoutková voda přichází do módy, ale v ústeckých restauracích jí pšenka zatím moc nekvete. Právě to by chtěly změnit Severočeské vodovody a kanalizace, které dodávají vodu do vodovodní sítě. Už se objevila i první ústecká "vlaštovka".

Z dotázaných Ústečanů by všichni v restauracích uvítali kohoutkovou vodu, jež by jim byla na stolech zdarma k dispozici. Někteří si už o ni i řekli, ale se zlou se potázali.

"Chtěla jsem v restauraci vodu z vodovodu, ale číšník mi jen řekl, že to takhle nedělají, že ji nerozlévají. Přitom já bych ji i zaplatila! Tak jsem si musela objednat minerálku 0,2 litru za 25 korun," rozčilovala se Kateřina Součková.

" Je jasné, že zákazníci toto rádi uvítají. Ne kvůli tomu, že jde o vodu, ale že je něco zdarma. Majitelé restaurací však rádi nejsou a já také ne," vyjádřil svůj názor majitel restaurace Sahara, který si nepřál být jmenován.

Kampaň s názvem "Kohoutková? Stačí říct." rozjela francouzská společnost Veolia Voda, jejímž členem jsou i Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK) s cílem zlepšit image vody z kohoutků.

Mluvčí SčVK Iveta Kardianová nám k tomuto projektu řekla: "V zahraničí je běžným zvykem, že host dostane v restauraci vodu. My tady na severu máme opravdu kvalitní pitnou vodu, a proto bychom chtěli podpořit gastronomické podniky, které se rozhodnou připojit ke kampani."

Ačkoliv byl projekt spuštěn už letos v srpnu, tak z restauračních zařízení v Ústí nad Labem, které Deník oslovil, o něm nikdo informován nebyl. Jediným ústeckým podnikem, který je do kampaně dosud zapojen, je Restaurace Sportovní haly v SKP.

"Sama jsem jim zavolala. Už máme od nich certifikát na kvalitu vody a obdrželi jsme šest karaf," řekla Janeta Helcová, majitelka zdejší restaurace. Nižších tržeb se zde nebojí, protože vodu zdarma lidem dávají jen na požádání a ti ji zatím moc nechtějí.

V dalších Deníkem oslovených podnicích nápad na vodu zdarma rozčeřil doposud klidnou hladinu rozlévaných balených vod. Bojí se poklesu tržeb za nápoje. Nejvíce rozhořčen byl František Polanský, majitel restaurace Srdíčko.

"Nevím, kdo si dovolí místo prodeje nealko nápoje postavit na stůl stolní vodu v karafě, podat k tomu své sklo a v té jejich drahé vodě jej nechat umýt," uvedl Polanský.
Ne všichni restauratéři se této inovaci brání. "Do kampaně za vodu z kohoutku se zapojím. Jsem také zastáncem, že máme v řadu kvalitní vodu," uvedl Petr Spittank z Šenku U Švejka, který ve své provozovně poskytuje vodu z kohoutku již dlouho.

Že to jde i bez podpory SčVK, dokazuje provozní restaurace SportPub Jiří Česnohlídek. "Karafy máme svoje a začali jsme s tím asi před třemi týdny bez ohledu na nějakou společnost," vysvětloval Česnohlídek. Poklesu tržeb se neobává. vodu s plátkem citrónu bere jako službu navíc.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů