Čtvrtek, 28. března 2024

Přírodovědné muzeum ve Vídni

Mezi nejvýznamnější vídeňské památky bezesporu patří také budova, v níž sídlí přírodovědné muzeum. Toto muzeum letos v srpnu oslaví již 121 let od svého založení, kdy jej slavnostně otevřel rakouský císař František Josef I.

Přírodovědné muzeum ve Vídni

Toto muzeum se vyznačuje hned několika nej - jedná se o největší přírodovědecké muzeum v Rakousku, současně je uznáváno jako jedno z nejvýznamnějších světových přírodovědných muzeí, sbírka minerálů patří mezi nejvzácnější na světě. Ale není se co divit, ve sbírce nalezneme takový skvost, jakým je 117 kg vážící topas, který dala přivézt Marie Terezie jako dar pro svého manžela.

Muzeum se dělí do několika částí (departmentů)- oblast mineralogie a petrologie, geologie a paleontologie, botaniky, zoologie, prehistorie a několika dalších. Zajímavostí je, že v současnosti neslouží muzeum pouze jako uchovávatel relikvií, ale i k aktivnímu výzkumu vědců z oblasti antropologie, botaniky, zoologie i ekologie.

39 sálů zabírá rozlohu 8700m2, na níž se rozprostírá přes 20 milionů exemplářů. Mezi nejcennější patří Willendorská Venuše, stejně jako kostra Diplodocuse-nejdelšího suchozemského obratlovce, jaký kdy na Zemi žil.

pict7416Přírodovědné muzeum je zkrátka místem, kam se nemusíte bát vzít své děti v obavě, že se budou nudit. Několik sálů plných preparovaných zvířat od maličkých kolibříků až po slony, krásné 3D obrázky, obrázky NASA ukazující Zemi, "pravé" výbuchy sopek, jež mohou být děti součástí...to vše rozzáří jejich očka a zaujme jejich pozornost. Vždyť kolik z nás se ocitlo pod kostrou dinosaura nebo v "objetí" hrozícího lva. Ne nadarmo je pro rakouské děti vstup zdarma, neboť toto muzeum má skutečně velký přínos pro upoutání dětských srdcí, vzbuzení jejich zájmu o živou přírodu kolem nás.

Od října loňského roku až do 5.dubna letošního roku můžeme v rámci vstupného navštívit také několik sálů s tématikou Darwinovy evoluce (Darwins rEvolution), která je příjemným zpestřením již tak velice poutavého muzea.

Více o muzeu naleznete na: www.nhm-wien.ac.at

Autor fotografií: Tomáš Púčik

.gallery { margin: auto; } .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 50%; } .gallery img { border: 2px solid #cfcfcf; } .gallery-caption { margin-left: 0; }
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů