Pátek, 29. března 2024

Soutěž

Soutěž

PRAHA - Sdružení Arnika připravilo novou soutěž zaměřenou na vodu a vodní prostředí. Žáci druhého stupně základních škol a studenti středních škol si v ní budou moci během praktických úkolů ověřit a prohloubit znalosti o kvalitě vody a jejím znečištění i o vztazích ve vodním ekosystému. "Cílem soutěže je poukázat na vliv lidské činnosti na znečištění vodního prostředí a na zátěž vod chemickými látkami. Úkoly jsou vytvářeny tak, aby byly zajímavé jak pro mladší děti, tak pro studenty s určitými znalostmi," komentovala smysl soutěže její koordinátorka Kateřina Hryzáková z Arniky. Soutěž Voda živá, která je součástí stejnojmenného projektu, začne v dubnu a až do poloviny března se do ní mohou přihlásit 3-5členné týmy dětí z celé republiky.

Soutěž je rozdělena do šesti dílčích etap. Součástí každé z nich bude praktický úkol, zaměřený například na vlastní pozorování, na práci s informacemi od úřadů, hledání informací v odborné literatuře a na internetu a vypracování odpovědí na otázky k danému tématu. Studenti by měli pracovat ve 3-5členných týmech pod záštitou konzultanta - tím může být například učitel či vedoucí zájmového kroužku. V lednu příštího roku bude slavnostně vyhlášeno vítězné družstvo, pro které je připraven týdenní pobyt v Tatrách, během něhož se výherci setkají s odborníky na ochranu přírody. Zároveň bude po každé etapě udělena dílčí cena, jíž bude například exkurze do zoologické zahrady s průvodcem a výkladem zaměřeným na živočichy žijící ve vodě a vodní ekosystém jako takový.

"V potocích a řekách jsou často zjišťovány rizikové látky, které přímo souvisejí s lidskou činností a které mají negativní dopad na vodní ekosystém a následně také na zdraví člověka. Mezi hlavní zdroje těchto látek patří domácnosti a průmysl. Cílem soutěže stejně jako celého projektu je upozornit na tyto souvislosti a více motivovat veřejnost ke změně přístupu," dodal vedoucí projektu Voda živá Kamil Repeš. Mezi další aktivity projektu bude patřit i kvízová soutěž pro širší veřejnost, přednášky odborníků nebo monitoring vodního ekosystému.

Přihlášku do soutěže je možné zaslat do 15. března 2010 na adresu sdružení Arnika, Chlumova 17, 130 00 Praha 3, případně je možné použít webový formulář na stránkách soutěže www.toxik.arnika.org První zadání bude soutěžícím zasláno do 1. dubna, kdy soutěž oficiálně začne. Zadání bude přístupné i s příslušnými návody na výše zmíněných webových stránkách.

Projekt Voda živá je podpořen z prostředků Státního fondu životního prostředí ve výši 1 998 800 Kč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů