Čtvrtek, 18. dubna 2024

Veľkému bariérovému útesu pomohol zákaz rybolovu

Veľkému bariérovému útesu pomohol zákaz rybolovu

Prísny zákaz rybolovu v istých zónach, prijatý v roku 2004, pomohol oživiť jednu tretinu austrálskeho Veľkého bariérového útesu. Štúdia zaznamenala v oblastiach bez rybolovu viac a väčšie ryby, vrátane žralokov, a menšie poškodenie na koraloch.

BRATISLAVA 22. februára (WEBNOVINY) - Austrálska štúdia zvýšila nádej na záchranu jedného z najväčších žijúcich organizmov na svete - Veľkého bariérového útesu. Podľa jej autorov a autoriek, zóny so zákazom rybolovu, ktoré vznikli v roku 2004, mali naň zásadne pozitívny vplyv. "Výsledky sú vlastne veľmi pôsobivé. Vyšší počet chránených oblastí je dobrý pre morský život, je dobrý pre ryby a je dobrý pre ľudí, ktorých živobytie závisí od útesu," povedal Laurence McCook, autor štúdie Centra excelentnosti pre štúdie koralového útesu Austrálskeho výskumného centra a Parku Veľký bariérový útes.

Štúdia, uverejnená v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), poukazuje na to, že v zónach bez rybolovu žije viac a väčšie ryby, vrátane žralokov, a koraly sú menej poškodené. "Toto je veľmi dôležitý výsledok nielen pre útes, pretože koraly budujú útes, ale je to dôležité aj pre turizmus a rybolov, pretože ryby sa spoliehajú na koraly ako ich životné prostredie," uviedol McCook. Upozornil však, že koralové útesy stále ohrozujú klimatické zmeny, konkrétne zvyšovanie teploty oceánu a jeho kyslosti, čo spôsobuje blednutie koralov a bráni ich rastu.

Informácia pochádza z webovej stránky telegraph.co.uk.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů