Pátek, 19. dubna 2024

Chameleóny dokážu loviť aj pri nižších teplotách

Chameleóny dokážu loviť aj pri nižších teplotách

Vďačia za to mechanizmu, ktorý dokáže akumulovať energiu. Tú potom chameleóny využívajú pri bleskurýchlom vymršťovaní jazyka, ktorým lovia hmyz.


chameleón
Foto: SITA/AP


BRATISLAVA 10. marca (WEBNOVINY) - Americkým vedcom z University of South Florida sa podarilo zistiť, že chameleóny dokážu pomocou svojho vymrštiteľného jazyka úspešne loviť aj pri nižších teplotách, pri ktorých majú iné druhy plazov zníženú pohyblivosť. Vďačia za to špecifickému mechanizmu, ktorý využíva naakumulovanú energiu a dokáže vymrštiť jazyk počas 20 milisekúnd.



Odborníci skúmali vplyv teploty na efektivitu lovu u chameleónov jemenských (Chamaeleo calyptratus), ktoré sú jednými z najčastejšie chovaných druhov chameleónov v zajatí. Počas pokusu snímali chameleóny loviace hmyz pomocou vysokorýchlostnej kamery pri teplotách 15, 25 a 35 stupňov Celzia. Z výsledkov publikovaných v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences vyplýva, že pri najnižšej teplote bola rýchlosť a presnosť jazyka len o 10 až 19 percent nižšia než pri optimálnych podmienkach. Pri nižších teplotách však chameleónom trvalo dlhšie zvinúť jazyk späť do úst. To je pravdepodobne spôsobené tým, že zvinutie jazyka majú na starosti iné svaly, ktoré nedokážu akumulovať energiu. Vedci predpokladajú, že chameleóny vďaka tejto vlastnosti môžu loviť aj v skorých ranných hodinách, keď sú ostatné studenokrvné predátori ešte pre nižšie teploty nehybné.



Informácie zverejnila webová stránka

news.bbc.co.uk

.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů