Středa, 8. května 2024

29. června - Mezinárodní den bahna

Jakmile zaprší, bahno je všude a doslova se dostane do všeho. Rozhodně neexistují žádné výhody, které by tato kluzká, lepkavá špinavá látka mohla nabídnout, že? Špatně! A tvůrci Mezinárodního dne bláta to chtějí dokázat.

29. června - Mezinárodní den bahna

Koneckonců, bahno je pro přírodu podstatné a venku znamená čerstvý vzduch a cvičení, dvě z nejlepších věcí pro lidi. A co když se trochu ušpiníme? Mnoho výzkumů ukázalo, že kontakt s určitým množstvím bakterií je pro nás dobrý, protože pomáhá budovat imunitu, na rozdíl od života v prakticky sterilním prostředí, které činí naše tělo velmi zranitelným. Nemluvě o tom, kolik minerálů může bahno obsahovat - existuje důvod, proč lidé platí stovky dolarů za bahenní masky a koupele v lázních. Tak na co čekáš? Pojďme se umazat!

Historie Mezinárodního dne bahna

Tvůrci Mezinárodního dne bláta chtěli najít způsob, jak pomoci všem dětem Země, aby se cítily blíže jeden druhému...a jaký lepší způsob, jak to udělat, než prostřednictvím Země samotné? Mezinárodní den bahna začal v roce 2009 na akci Světového fóra, kdy se Gillian McAuliffe z Austrálie a Bishnu Bhatta z Nepálu sešli, aby promluvili o způsobech, jak podpořit pocity společenství a uznání pro svět kolem nás. Spolupráce, která následovala, inspirovala pedagogy, děti a rodiny po celém světě, od Holandska přes Nepál až po Spojené státy, aby společně každý rok 29. června oslavili Mezinárodní den bahna. Bez ohledu na věk, rasu a náboženství, pokryti bahnem všichni vypadají stejně!

Jak oslavit Mezinárodní den bahna

Existuje nespočet způsobů, jak oslavit Mezinárodní den bahna, ale všechny mají jedno společné: musíte se umazat. Tento den může být obzvlášť zábavný, pokud máte děti, protože kdo se rád špiní tak jako děti? Jednou z nejkreativnějších a nejzábavnějších činností, které by bylo ideální dělat na Mezinárodní den bláta, je výroba soch z bláta nebo bahenních koláčů. Je snadné upravit konzistenci bahna, které používáte, pouhým přidáním trochu více zeminy nebo vody, takže by mělo být snadné vyrobit to, co chcete, a přitom si užít spoustu bezstarostného smíchu a kvalitního rodinného času. Dalším snadným způsobem, jak si užít tento den naplno, je vyrobit si domácí bahenní jámu pomocí nafukovacího bazénku. Nejen, že je to levné, ale také to přináší skutečně jedinečný zážitek. Vše, co musíte udělat, je naplnit jej bahnem, které lze snadno vytvořit směsí zeminy a vody, kterou pak mohou vaše děti cákat.

Ostatně, jak řekl americký botanik Luther Burbank,

"Každé dítě by mělo zažít bahenní koláče, kobylky, vodní brouky, pulce, žáby, bahenní želvy, lesní jahody, žaludy, kaštany, stromy, na které šplhá. Potok k brodění...včely, motýli, různá zvířata k pohlazení, seno, šišky, kameny, písek, hadi a sršni; každé dítě, které o ně bylo připraveno, bylo připraveno o nejlepší část...vzdělávání."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů