Pátek, 26. dubna 2024

Město Hranice plánuje obnovu a zpřístupnění zámecké zahrady

Město Hranice plánuje obnovu a zpřístupnění zámecké zahrady

Zahrada u renezančního zámku v Hranicích na Přerovsku by se mohla v budoucnu otevřít pro veřejnost. Radnice se nepřístupný areál chystá upravit a doplnit vybavením pro odpočinek a trávení volného času. ČTK to dnes řekl starosta Miroslav Wildner (ODS). Celý projekt ale zatím existuje jen na papíře. Podmínkou je totiž získání evropského příspěvku v některém z dotačních titulů.
Zámecká zahrada leží v centru dvacetitisícového města. Nachází se v památkově chráněném území, západně od zámku, ve kterém sídlí hranický městský úřad. Podle představ radnice by se z ní měla v budoucnu stát odpočinková zóna s dětským hřištěm nebo zpevněnou plochou vyčleněnou mimo jiné pro sport a kulturu, přístupná z přilehlých ulic.
"Termíny oprav jsou ale závislé na tom, jak budou vyhlášeny jednotlivé dotační tituly," řekl Wildner. Kromě obnovy zámecké zahrady totiž radnice plánuje i opravu městského parku za řekou Bečvou. Ta rovněž počítá s novým mobiliářem nebo s obnovou zeleně, je ale také závislá na evropských penězích. Náklady na na ni se mají podle odhadů pohybovat kolem 20 milionů korun a podobnou částku si zřejmě vyžádá i obnova zámecké zahrady.
"Když budou finanční prostředky a dotace, samozřejmě se do obou akcí pustíme," dodal starosta Hranic. V letošním rozpočtu města na ně ale peníze vyčleněny nejsou.
Trojkřídlý dvojposchoďový zámek na hranickém Pernštejnském náměstí stojí na místě původní tvrze a pozdějšího hradu. Potřebám města budova slouží od poloviny 20. století. Radnice v minulých letech investovala například do rozsáhlé rekonstrukce zámeckých sklepů, která přišla na 15 milionů korun.
Hranice do letošního roku vstoupily s rozpočtem, který předpokládal příjmy 334,7 milionu korun a výdaje o pět milionů nižší. Mezi větší investice, které pro letošní rok radnice připravila, patří přístavba mateřské školky k základní škole na Šromotově náměstí za deset milionů korun nebo rekonstrukce šaten u venkovního bazénu. Na tu je v rozpočtu města vyčleněno 18 milionů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů