Sobota, 20. dubna 2024

ENERSOL EVVO 2010 Hradec Králové

ENERSOL EVVO 2010 Hradec Králové

Společnost EMPLA AG spol. s r. o. podpořila a aktivně se účastnila 6. ročníku krajského kola celostátní soutěže ENERSOL EVVO 2010 v Hradci Králové. Studenti středních škol a gymnázií zpracovávali projekty na téma úspory energií, obnovitelné zdroje energie a snižování emisí v dopravě.
ENERSOL EVVO je vzdělávací projekt, jehož cílem je zvýšení teoretických znalostí i praktických dovedností v oblasti úspor energie a obnovitelných zdrojů a to nejen ve školství, ale také v oblasti průmyslu a obchodu. Na financování projektu se podílí Státní fond životního prostředí, MŠMT, Centrum odborné přípravy technické Kroměříž (střední škola), Národní ústav odborného vzdělávání a Centrum odborné přípravy technickohospodářské Praha.
Regionálním centrem pro Královéhradecký kraj byla SOŠ a SOU Hradební z Hradce Králové. Zde studenti středních odborných škol a gymnázií z regionu, a také jedna škola z Pardubického kraje, předložili celkem 28 prací na různá témata. Mezi hlavní témata patřily fotovoltaické elektrárny, malé větrné elektrárny, malé vodní elektrárny a vodík jako alternativní palivo. Všechny práce byly předány třem nezávislým porotcům. Porotu tvořili zástupci společností ČEZ Obnovitelné zdroje a.s., EMPLA AG spol. s r. o. a HAKEL s. r. o. U prací byly hodnoceny tyto parametry: obsahová stránka, vlastní postoje a myšlenky, formální stránka zpracovaného projektu a celkový dojem. Dvanáct nejlepších prací postoupilo do krajského kola soutěže.
Šestý ročník krajského kola soutěže ENERSOL EVVO 2010 proběhlo 12. března 2010 na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Hradební v Hradci Králové. Mezi hosty byli zástupkyně Národního ústavu odborného vzdělávání, Ministerstva životního prostředí, člen rady Královéhradeckého kraje, ředitelé a zástupci účastnících se škol, odborná porota a všichni autoři odborných prací. Jen těch dvanáct nejlepších mělo tu možnost svou práci prezentovat před všemi účastníky krajského kola. Porotci se shodli na suverénních vítězích soutěže. První tři místa obsadili studenti ISŠ Kumburská z Nové Paky. Nejvíce porotu zaujala práce studenta Petra Horkého na téma nízkoteplotní Stirlingův motor. Pan Horký nejenže zhotovil své dva prototypy motoru, ale v budoucnu uvažuje o stavbě vlastní elektrárny, kde tento motor bude využívat. Studenti Vojtěch Zíval, Lukáš Erlebach a Adam Babec, opět studenti třetího ročníku ISŠ Nová Paka, tentokrát oboru mechanik elektronik, skončili s prací na téma Vodík - alternativní pohon pro automobily, na místě druhém. Součástí jejich projektu byla i malá anketa na toto téma. Na třetí pozici se umístil student Petr Vaníček, který ve své práci Solární fotovoltaická elektrárna ISŠ Nová Paka - ekonomická analýza, popsal legislativu týkající se fotovoltaiky, její princip a s odborníkem na fotovoltaiku vypracoval projekt na umístění fotovoltaiky na střechu školy, ve které studuje. Za pomocí několika finančních institucí vypracoval ekonomickou analýzu jeho záměru. Ředitel školy Zbyněk Hruška potvrdil, že projekt studenta Petra Vaníčka bude ve škole realizován.
Šest nejlepších prací bude náš kraj reprezentovat v národním kole, které se uskuteční
25. a 26. března 2010 v Otrokovicích. Dle hodnocení porotců jsou všichni účastníci této soutěže vítězi. Studenti dostali diplomy, medaile, tašky s dárky od sponzorů (Kraj, ČEZ a. s., EMPLA AG spol. s r. o., HAKEL s. r. o.)

Hradec Králové, 23. 3. 2010

Ing. Zdeňka Podzimková
EMPLA AG spol. s r. o. Hradec Králové
Komplexní ekologické služby
www.empla.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů