Pátek, 19. dubna 2024

Karvinští radní dali spalovně nesouhlasné stanovisko, chtějí lepší záruky

Karvinští radní dali spalovně nesouhlasné stanovisko, chtějí lepší záruky

Karviná - Radní nejsou spokojeni s tím, jak odborníci na životní prostředí zpracovali posudek o dopadech provozu spalovny komunálního odpadu na ovzduší v samotném městě a jeho okolí.

Radní vydali nesouhlasné stanovisko ke studii posuzující vliv krajské spalovny na životní prostředí, kterou zpracovalo ministerstvo životního prostředí. Žádají její dopracování a mají také další požadavky. Jinak hrozí i zrušením svého souhlasu se stavbou krajské spalovny.

Podle primátora Karviné Tomáše Hanzela ze studie EIA neplynou stoprocentní záruky toho, že krajská spalovna nijak negativně nepřispěje k už tak hroznému stavu životního prostředí Karvinska.

"Chceme jasné záruky kompenzačních opatření. Ve studii nejsou garance nulového vlivu provozu na životní prostředí Karvinska. Opakovaně také žádáme o vybudování třídicí linky na poslední separaci odpadů. A chceme záruky utlumení neekologického provozu tepláren a jejich postupného nahrazení provozy ekologickými," vyjmenoval část požadavků města včera na setkání s novináři primátor Tomáš Hanzel.

Karvinští radní také chtějí, aby už při stavbě a pak i pravidelně za provozu byly měřeny imise látek škodlivých pro lidské zdraví a také hluk u obytných objektů v sousedství spalovny.

Podle Hanzela má město i další požadavky, které přímo se stavbou nesouvisí, ale které považuje za zásadní pro zlepšení životního prostředí ve městě a jeho okolí a které město bude striktně vyžadovat s ohledem na špatné životní prostředí na Karvinsku.

"Požadujeme už konečně vybudování silničního obchvatu města. Už léta za obchvat bojujeme, a stále marně - stát údajně nemá peníze. Denně nám přímo středem města projedou tisíce aut, a stát stále tenhle problém neřeší i přesto, že doprava prokazatelně výrazně zhoršuje ovzduší," zdůraznil Hanzel. Stejně tak chce město výraznou injekci státu a kraje do ekologických programů.

Pokud podmínky Karviné nebudou splněny, je město připraveno výstavbu spalovny, která má stát v areálu Dolu Barbora, blokovat. "V rámci stavebního řízení máme pro to čtyři až pět nástrojů, například vydání nesouhlasu s územním řízením," podotkl Hanzel.

Podle něj nejnovější výzkumy ukazují, že Karvinsko je na tom s ovzduším a jeho vlivem na zdraví lidí hůř a hůř, takže tyto požadavky považuje za logické a oprávněné.

Havířovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů