Pátek, 29. března 2024

Unikátní výstava Brána recyklace II slaví úspěchy

Unikátní výstava Brána recyklace II slaví úspěchy

Výstava Brána recyklace II, která byla zahájena na počátku tohoto měsíce už oslovila nejednoho zájemce a má velkou odezvu u škol. Tato výstava by měla návštěvníkům ukázat, že i z odpadů je možné vytvořit něco originálního a užitečného, neboť exponáty byly zpracovány nebo vyrobeny z použitých materiálů, které se vytřídily. Můžete tu naleznout téměř sto výrobků z celého světa. K vidění je třeba židle vyrobená z nápojového kartonu nebo batoh, který je ze 100% z recyklovaného PETu. Dívky tu uvidí, že i krásné šperky mohou být vytvořeny ze střepů skla, anebo pěkný rámeček na fotky ze zbytků lodi. Instalace výstavy je netradiční v tom, že využívá v co největší míře recyklované materiály. Vitríny na exponáty jsou vyrobeny z papírových krabic od ovoce a na nohy od stolků byly použity péra z lokomotivy. Na informačních panelech se dozvíte zajímavé informace o třídění a recyklaci jednotlivých druhů odpadů (papír, sklo, plasty, nápojový karton a kovy), co se s nimi po vytřídění děje a jak se dále zpracovávají. Paralelně s výstavou běží projekce filmu "Kam s nimi".
Každý čtvrtek dopoledne je výstava navíc doplněna o výukový interaktivní program pro školy. Zájemci, kteří se chtějí zúčastnit, by si měli dopředu rezervovat místo. "Čtvrtky s tímto programem máme skoro všechny zaplněné, školy mají velký zájem." říká Šárka Nováková mluvčí EKO-KOMu. Školáci si tady mohou prověřit své znalosti o třídění odpadů a dalšímu se přiučit. Připravený kvíz o ceny si může vyplnit každý návštěvník a otestovat si, co ví o třídění odpadu. Na konci výstavy proběhne losování za účasti člena pořádající společnosti EKO-KOM. Vítěz obdrží fotoaparát. "Na Den Země jsme si pro návštěvníky přichystali další interaktivní kvíz o drobné ceny a mohou si tady například vyzkoušet své hmatové i čichové vjemy." doplňuje Šárka Nováková.
Výstava, která mapuje koloběh odpadů od jejich vzniku přes recyklaci až po užití recyklovaných materiálů v běžném životě, je pro všechny zdarma a je otevřena od 1. 4. do 29. 4. 2010 pondělí - čtvrtek od 8 do 18 hodin a v pátek od 8 do 16 hodin ve Škodově paláci (Magistrát HMP).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů