Čtvrtek, 18. dubna 2024

NA JIŽNÍM MĚSTĚ VYROSTL PROUTĚNÝ KOMPOSTÉR NA BIOODPAD

NA JIŽNÍM MĚSTĚ VYROSTL PROUTĚNÝ KOMPOSTÉR NA BIOODPAD

Heslem ANI JEDNA POMLÁZKA NAZMAR aneb POMLÁZKA JE TAKÉ BIOODPAD vyzvalo o Velikonocích občanské sdružení Ekodomov a kulturní centrum Zahrada obyvatele Prahy, aby pomlázky místo vyhození do směsného odpadu přinesli a přispěli tak ke vzniku originálního proutěného kompostéru v kulturním centru Zahrada na Jižním Městě.

Nápad využít pomlázky vznikl na poslední chvíli, přesto se jej sdružení rozhodla realizovat jako pilotní projekt pro příští roky. Pomlázek se bohužel mnoho nesešlo. Nicméně s využitím proutí z ekozahrady Šárynka, kde nedávno vznikly ojedinělé "vrbičkové stavby", se podařilo kompostér postavit. "Stavbu kompostéru jsme nafotili a fotografie zveřejnili na našich stránkách www.ekodomov.cz. Lidé si podle nich mohou postavit kompostér z přebytečného dřeva či proutí na své zahradě," upozorňuje Jan Šarapatka z Ekodomova.

Kompostér je určen především pro potřeby KC Zahrada - bioodpady ze zahrady, učeben i baru. Občané Jižního Města sem mohou po dohodě zajít, osobně si kompostér prohlédnout a nechat se jím inspirovat. Do září letošního roku bude kompostér sloužit pouze pro bioodpad z KC Zahrada. Pokud se zjistí, že jeho kapacita je dostatečná, budou sem moci lidé přinášet i bioodpad ze svých domácností.

Občanské sdružení Ekodomov realizovalo tuto akci v rámci osvětových programů popularizujících téma bioodpadů a jejich třídění. Kulturní centrum Zahrada se dlouhodobě snaží zkvalitňovat kvalitu života na Jižním Městě.

Kontakt na KD Zahrada:
David Kašpar
david.kaspar@kczahrada.cz
+420 777 321 105

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů