Pátek, 29. března 2024

USA: Výstavba prvej veternej elektrárne v pobrežných vodách dostala "zelenú"

USA: Výstavba prvej veternej elektrárne v pobrežných vodách dostala "zelenú"

Americký minister vnútra Ken Salazar odsúhlasil výstavbu prvej americkej veternej elektrárne v pobrežných vodách, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Gigantický projekt pri pobreží Massachusetts je považovaný za veľký krok smerom k nádejnej obnoviteľnej energii. Salazar dal projektu Cape Wind "zelenú", hoci tomu roky mnohí vzdorovali, počnúc miestnymi indiánskymi kmeňmi až po rodinu Kennedyovcov.

Predpokladá sa, že rozhodnutie o výstavbe veternej elektrárne pri pobreží bude právne napadnuté, ale minister vyjadril presvedčenie, že súhlas obstojí.

Veterná elektráreň bude môcť zásobovať elektrinou asi 400.000 domov, čo nie je veľká produkcia. Odsúhlasením projektu však vzrástla nádej, že budú nasledovať ďalšie.

Niekoľko projektov pre zásobovanie státisícov odberateľov elektrinou už bolo navrhnutých pre východné pobrežie USA, ako aj pre oblasť Veľkých jazier.

Prívrženci výstavby argumentovali tým, že v úsilí USA o energiu z obnoviteľných zdrojov ide o obrovský krok dopredu, ktorý je v súlade s energetickou politikou administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu.

Projekt Cape Wind bol roky predmetom posudzovania z environmentálneho hľadiska, a tiež politického manévrovania. Odporcom bol aj zosnulý senátor Edward M. Kennedy, ktorého rodina má neďaleko pozemok.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů