Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jarní procházka: Přírodní rezervace Kamenný vrch

Jarní procházka: Přírodní rezervace Kamenný vrch

Je jaro a je nádherně, tak jsem v sobotu ráno vyrazila ven. V dnešním článku bych Vám jen chtěla doporučit místečko, kde jsem byla, neb je tam skutečně krásně. Jedná se o přírodní rezervaci Kamenný vrch, kterou naleznete v jižní části Brna. Od nás z Nového Lískovce je to kousíček pěšky a procházka fakt stojí za to.

Několik základních informací

Rezervace se nachází v nadmořské výšce asi 360 metrů nad mořem a zabírá plochu okolo 15ti hektarů. Přírodní rezervací se toto území stalo v roce 1978 a důvodem jeho ochrany je bohatý výskyt koniklece velkokvětého a také pro českou krajinu jinak netypických stepních rostlin.

Nežli se přesunu k obrázkům, kteréžto jsem tam amatérsky nafotila, musím ještě říct, že jsem si to tam bombasticky užila. Fakt nádhera moct vypadnout z města přímo ve městě. Za to má u mě Brno velké plus. :) Jo, a chtěla jsem se také podělit o jeden zajímavý trend, který se mi tam zadařilo pozorovat. V sobotu okolo 10. až 11. dopolední tam natrefíte na samé tatínky či případně dědečky (dneska často, kdo ví;)) ) s malými dětmi či případně dokonce kočárky. Prima, chlapi! Jen tak dál :)

Cesta nahoru (ve skutečnosti je jich několik a záleží, kterou si vyberete)
Přírodní rezervace Kamenný vrch: Cesta nahoru

Jeden z mála posledních ještě kvetoucích konikleců. Chce to na ně přijít dřív. Těch odkvetlých tam byly skutečně miliony...
Koniklec

...jak je ostatně při bližším pohledu vidět i na tomhle obrázku. Jo, je to ta lehce fialová plocha. Byly prostě úúúplně všude! :)
Přírodní rezervace Kamenný vrch: Koniklece

A ještě jeden hezký obrázek na rozloučenou a na nalákanou. Úplně zapomenete, že pár kroků od vás je město Brno se svými paneláky... ;)
Přírodní rezervace Kamenný vrch: Rozkvetlé stromy

Zdroj: zrcadlo.blogspot.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů