Pátek, 29. března 2024

Brno: Expozice Šangri-la přiblíží kulturu i přírodu Tibetu a Indie

Brno: Expozice Šangri-la přiblíží kulturu i přírodu Tibetu a Indie

Až tisíc exponátů, několik stovek fotografií a živá zvířata i rostliny nabízí ode dneška návštěvníkům výstava Šangri-la v brněnském obchodním centru Olympia. Expozice přibližuje kulturu a přírodu Tibetu, Nepálu, Bhútánu a Indie.

Některé z exponátů jsou staré až 250 let. Je možné, že si putovní výstavu i v Brně prohlédne dalajlama, který ji viděl už v Bratislavě.

Výstava přináší řadu autentických unikátů, které z kraje pod Himalájem přivezli cestovatelé. V expozici jsou například několikametrové modlitební roury, tibetské chrámové dveře ze dřeva neznámého původu, dřevěná nosítka pro bohyni, modlitební mlýnky nebo šperky s nefrity.

Pro návštěvníky má být výstava především magickou cestou za bájným údolím věčného štěstí Šangri-la. Kvůli autenticitě a hloubce zážitku vyrostla ve výstavní síni napodobenina indické džungle. Kromě živých zvířat jsou ve výstavě také vycpaniny - například tygr, supi, kůže a lebky tibetských jaků. Mezi živými rostlinami jsou orchideje, lotosové květy, banánovníky a kávovníky, uvedl promotér Aleš Hrbek z agentury Glanc.

Expozice měla premiéru ve Slovenském národním muzeu, kde ji podle oficiálních stránek pořadatelů vidělo asi 57.000 lidí. Výstava je výsledkem mnohaletých cest brněnského dobrodruha Rudolfa Švaříčka do Asie. Její autoři se snaží pojmout horský region z mnoha různých úhlů pohledu, od každodenního života přes víru až po ochranu životního prostředí a kulturního dědictví.

Součástí výstavy jsou kromě atraktivních trojrozměrných objektů také velkoformátové fotografie a projekce. Lákadlem se nejspíš stanou repliky hinduistického i buddhistického chrámu, klášteru, svatyně, tržiště a rušné ulice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů