Pátek, 29. března 2024

Až budou myslet kabely

Různé části chytrých sítí se testují na řadě míst světa. V Česku připadla volba na město Vrchlabí.

Až budou myslet kabely

S chytrými sítěmi se to má jako s Higgsovým bosonem. Spousta lidí o nich nadšeně mluví, ale nikdo je nikdy neviděl. Plnohodnotná inteligentní síť zatím v běžném provozu nikde nepracuje. Většina průmyslově vyspělých zemí ale takové soustavy začíná testovat, projektuje je nebo o podobných záměrech přinejmenším debatuje.

Vrchlabský zázrak

Pozadu není ani Česko. Elektrárenská skupina ČEZ nedávno ohlásila záměr investovat v průběhu příštích pěti let půl miliardy korun do zřízení první testovací chytré sítě. Projekt Smart Region se začne brzy budovat ve Vrchlabí.

>>Jde o kompaktní obec s vhodným počtem koncových zákazníků, mezi kterými jsou jak domácnosti, tak i firmy. Skupina vybaví do roku 2015 na 4,5 tisíce vrchlabských domácností a podniků chytrými měřidly a vybuduje infrastrukturu pro elektromobilitu,<< vysvětlují zástupci ČEZ.

Plán bude znamenat nejen instalaci monitorovacích prvků, ale také proměnu distribuční sítě, do níž se efektivně zapojí i lokální zdroje energie - v případě Vrchlabí jde hlavně o malé vodní elektrárny na Labi. Díky tomu bude možné síť otestovat jako celek se všemi jejími komponenty. To náš zkušební projekt odlišuje od většiny podobných v zahraničí, kde jsou předmětem testů převážně jen jednotlivé části zamýšlených sítí, dodávají lidé z ČEZ.

Město Vrchlabí a jeho okolí se tak brzy stanou prvním chytrým regionem v Česku. >>Těší nás, že právě naše město je prvním v zemi, kde budou instalovány a testovány tyto moderní technologie,<< komentoval záměr starosta Vrchlabí Jan Sobotka. >>Vstupní bráně Krkonoš<< by měl projekt pomoci zejména v ohledu životního prostředí. V rámci testu budou totiž probíhat i zkoušky elektromobilů, což s sebou přinese snížení emisí. >>Věřím také ve větší příliv návštěvníků, kteří budou zvědavi na to, co se u nás děje,<< dodal starosta.

Zásadnější než vesmír

Zájem o inteligentní sítě nepřímo potvrzuje výsledky průzkumu americké National Academy of Engineering. Jeho cílem bylo zjistit, kterou inovaci z 20. století považují členové této instituce za nejzásadnější. Výsledky byly překvapivé. Kosmický výzkum se umístil až na dvanáctém místě, vynález auta na deváté a zavedení vysokokapacitních civilních letadel na osmé příčce. První pozici opanovaly elektrické přenosové sítě.

Přitom ve 20. století byl svět energetiky jednodušší než dnes. Na jedné straně stáli velcí výrobci, na druhé spotřebitelé a mezi nimi distributoři elektřiny. Dnes do tohoto vztahu vstupuje starost o životní prostředí i vědomí omezených zásob uhlí či ropy, které nutí lidstvo k hledání alternativ. Pro distribuční firmy to znamená úkol propojit tisíce drobných výrobců, jejichž dodávka do sítě navíc kolísá. Jen pro ilustraci: německý koncern Volkswagen chce letos ve spolupráci s firmou Lichtblick dodat na trh prvních sto tisíc mikroelektráren pro soukromníky fungujících na principu upraveného dieselova motoru.

První >>zmoudří<< Jižní Korea

Není tedy divu, že je otázka inteligentních sítí čím dál palčivější. Již zmíněný vrchlabský projekt je jedním z nejkomplexnějších, rozsahem je ale malý. Ve světě však již začínají vznikat i skutečně obří projekty.

Na špici mezi státy, které stojí o zavádění chytrých sítí je Jižní Korea. V zemi by měla být elektřina od roku 2030 distribuována výhradně právě za pomoci chytrých sítí.

Tamní vláda má v úmyslu pro tento účel z rozpočtu vyčlenit zhruba 24 miliard dolarů. Od záměru si slibuje vznik nových obchodních příležitostí v hodnotě okolo 54,5 miliard dolarů a vytvoření zhruba půl milionu pracovních míst. Ročně by díky inteligentní soustavě měla k datu dokončení celková spotřeba elektřiny v zemi klesnout o tři procenta.

Jihokorejské firmy se navíc nyní pokoušejí přesvědčit své partnery v Indii, aby při nezbytné rekonstrukci energetické sítě ve své domovině neinvestovali do klasických distribučních sítí, ale aby - s korejskou pomocí - postoupili rovnou o stupeň výše a začali se stavbou smart grids.

Poměrně drahá legrace

Plán testování chytrých sítí oznámil také americký prezident Barack Obama. Na zkoušky, které probíhají paralelně ve stovce lokalit, zatím uvolnil 3,4 miliardy dolarů. Peníze by měly pokrýt náklady na 40 milionů chytrých elektroměrů. Dnes představují v celoamerickém měřítku jen necelých pět procent všech instalovaných měřidel.

Mezi jednotlivými státy federace jsou však značné rozdíly. Nejdále jsou ale ve městě Boulder ve státě Colorado. V Boulderu, který má zhruba 92 tisíc obyvatel, začaly práce spojené s projektem chytré sítě již na konci roku 2008.

Projekt spolufinancovaný z fondů společnosti Xcel Energy však nyní naráží na problémy. Firma totiž po první roce prací přišla s tím, že je nucena zvednout odhad nákladů na inteligentní soustavu na 42,1 milionu dolarů, tedy skoro trojnásobek oproti původně očekávaným 15,3 milionu.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů