Pátek, 19. dubna 2024

Magnát Babiš "přeloboval" Klausovo veto

Magnát Babiš "přeloboval" Klausovo veto

Agrárníci mohou slavit. Sněmovna den před volbami přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a podíl biosložky v benzínu a naftě se přece jen zvýší už od června. Slaví přitom i "největší zemědělec" v Česku, miliardář Andrej Babiš, jehož Agrofert produkuje nejen řepku i obilí pro biosložky, ale také bionaftu sám vyrábí.

Včerejší poslanecké představení bylo zároveň názornou ukázkou, jaké zázraky dokáže cílený lobbing. Vždyť ještě předminulý týden dočasná šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) potvrdila, že prezidentské veto novely zákona o ovzduší - která zvýšení podílu biosložky měla zavést - už nejde zvrátit. Žádná řádná schůze se podle ní už totiž do voleb neměla uskutečnit, a pouze na ní ještě mohli poslanci prezidenta přehlasovat.

"Nejspíš se proto nepodaří zvednout podíl biopaliv dříve, než od ledna 2011," konstatoval i předseda zemědělského výboru sněmovny Jiří Papež ještě 15. května.

Vzápětí Babiš vydal prohlášení, v němž Klause obvinil z poškozování českých podnikatelů. A rozjela se akce, již popisuje prezident Agrární komory Jan Veleba následovně: "Byl to standardní postup. Rozeslal jsem dopisy šéfům našich regionálních komor, aby se spojili s poslanci ve svých regionech. Sám jsem některé také oslovil, například místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. A tentokrát byla i velká součinnost s Agrofertem. Komunikoval jsem s Babišem a vím, že i on všemu věnoval mimořádné úsilí."

I sám Babiš, narozdíl od drtivé většiny jiných podnikatelů, o lobbingu mluví otevřeně. "Ano, lobboval jsem za biopaliva. Volal jsem třeba některým poslancům. Nebojím se říkat své názory nahlas," prohlásil byznysmen, jenž je znám především svými kontakty na ČSSD.

Výsledek soustředěného lobbingu se dostavil. Najednou se ukázalo, že končící sněmovna se může ještě do voleb na řádné schůzi sejít a prezidentovo veto zvrátit. Zařídil to právě Sobotka. Na jeho návrh sněmovna přerušila poslední řádnou schůzi 18. května. Na ní ještě poslanci nemohli Klausův zásah zvrátit, protože od veta neuběhla nutná desetidenní lhůta. Ale poslední schůze se mohla ještě dokončit. A to se stalo právě včera. Protože schůze byla řádná, mohlo se na ní veto projednávat.

Souboj s Klausem není zdaleka jediným případem, kdy Babiš prosadil své zájmy. Například začátkem loňského roku požadoval tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS), aby společnost STZ (bývalá Setuza) dostala od státu 300 milionů korun. Od zadlužené STZ měl odkoupit dluhopisy v této výši státní Podpůrný rolnický fond, podřízený ministru zemědělství. Podle několika zdrojů se na tom Gandalovič dohodl s kontroverzním podnikatelem Petrem Sisákem (známým např. z kauzy vytunelovaných CS fondů), jenž STZ s největší pravděpodobností ovládá. Když média dohodu odhalila, Gandalovič ji obhajoval snahou "pomoci zemědělcům", jimž STZ také dlužila.

I do tohoto případu se vložil Babiš. STZ totiž také vyrábí surovinu pro biopaliva z řepky a přímo konkuruje Babišovu Preolu. Z informací HN vyplývá, že Babiš využil změny na ministerstvu po loňském pádu Topolánkovy vlády. Zemědělství se dostalo do sféry ČSSD, jež za ministra dosadila Jakuba Šebestu. Ten po konzultacích s Michalem Haškem (stínovým ministrem zemědělství ČSSD) a vlivným prezidentem Potravinářské komory Miroslavem Tomanem nakonec plán na pomoc STZ zrušil. "Vypadá to, že o veškerém dění v resortu bude rozhodovat pan Babiš," reagoval tehdy Gandalovič. Šéf Agrofertu nejen hlasitě postup STZ a Gandaloviče napadal, ale také připustil, že o věci s Tomanem i Haškem mluvil.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů