Čtvrtek, 28. března 2024

Skvělá zpráva: Horní Jiřetín rypadlům nedáme. A zrušíme vyvlastňování, rozhodla trojkoalice

Skvělá zpráva: Horní Jiřetín rypadlům nedáme. A zrušíme vyvlastňování, rozhodla trojkoalice

Ekologická a místní občanská sdružení nadšeně přivítala výsledky včerejšího nočního jednání lídrů vznikající vládní koalice. Ti se podle dostupných informací s konečnou platností shodli na zachování územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí a jejich promítnutí do připravované novely státní energetické koncepce. Koaliční lídři navíc slíbili, že v horním zákoně zruší předlistopadové paragrafy umožňující pro potřeby těžby vyvlastnit domy a pozemky místních lidí, kteří by je odmítli uhlobaronům prodat dobrovolně.
Ondřej Hogen z občanského sdružení Kořeny, jehož rodina žije v Horním Jiřetíně od 19. století, výsledky jednání komentoval: "Je to skvělá zpráva. Zrušení vyvlastňování současně se zachováním limitů je asi největší jistota, kterou nám mohla vznikající vláda dát. I ti největší škarohlídi se snad konečně přestanou bát, že za pár let přijdou uhlobaroni a jejich domy jim seberou. Ještě si raději počkáme na zveřejnění přesného znění včerejší dohody, a pak to pořádně oslavíme."
Ředitel Hnutí DUHA Petr Machálek řekl: "Je to velké zadostiučinění pro lidi, kteří se přes neustálý tlak těžařů odmítají vzdát svých domovů. Odstupující vláda těžařské lobby ustupovala a dokonce prošlapovala cestu. O to důležitější a cennější je, že vznikající vláda je připravena limity těžby jasně garantovat. Postupný útlum těžby neznamená pro Ústecký kraj hrozbu, ale novou naději pro další rozvoj."
Vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský doplnil: "Až trojkoalice splní svůj včerejší závazek a zruší vyvlastňovací paragrafy v horním zákoně, naší přes pět let trvající kampaň za záchranu Horního Jiřetína ukončíme. Budoucnost města i jeho obyvatel totiž bude zajištěna stejně, jako kterékoliv jiné obce v ČR. Je skvělé, že lídři budoucích vládních stran navzdory silné kampani uhlobaronů podporovaných teplárnami pochopili, že se Česká republika bez uhlí za limity dokáže obejít. Nezbývá než poděkovat a počkat si, jak svůj slib naplní."

Kontakty:
Ondřej Hogen, občanské sdružení Kořeny
tel: 777 666 768, e-mail: oskoreny@email.cz
Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR
tel: 723 623 238, e-mail: jan.rovensky@greenpeace.org
Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA
tel: 777 308 113, e-mail: petr.machalek@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů