Pátek, 29. března 2024

K Rýchorské boudě

K Rýchorské boudě

Okruh jen nepatrně překračuje 20 km a jeho nejvyšší partie jen výjimečně dosahují kilometru nad mořem. Z Horního Maršova vyjdeme po zelené, začínající na horním konci obce a odbočující ze silnice vlevo okrajem lesa. Následuje prudký lesní výstup na rozcestí Stará hora (2 km). Traverzujeme stejnojmenný vrch a pak sledujeme vlevo hluboký sráz k Malé Úpě souběžně s Dlouhým hřebenem, až se k říčce přiblížíme na rozcestí nad Dolní Malou Úpou (6). Zelená pokračuje do této obce, my odbočíme po modré doprava a zvolna stoupáme k červeně značené hřebenovce na rozcestí Cestník (8).

Ocitáme se na dálkové červeně značené hřebenovce spojující Trutnov se Sněžkou a dáme se po ní doprava. Sledujeme hřeben k Lysečinské boudě (9) a pokračujeme až ke státní hranici. Odtud sestupujeme k Albeřickým lomům. Přírodní památka se skupinou povrchových lomů chrání rozsáhlé podzemní krasové útvary. Jeskyně jsou veřejnosti nepřístupné, výjimku je nutné projednat v informačním centru v Horním Maršově. Sestupujeme dál při Albeřickém potoku do Horních Albeřic (12). Odtud nás čeká - stále po červené - výstup zpět ke státní hranici. Zde se k nám přidá polská zelená a spolu pokračujeme po hraničním chodníku. Když se hranice prudce lomí se zelenou doleva, pokračujeme po červené v původním směru, těsně míjíme vrchol Mravenčího vrchu a krátce sejdeme na rozcestí u Rýchorského kříže (16,5). Stoupáme po červené, k níž se přidala zelená na rozcestí Kutná (16,5). Zde červenou opustíme a odbočíme po zelené a zde začínající žluté vpravo k Rýchorské boudě (17,5). Chata z roku 1930 byla př estavěna a dnes slouží Krkonošskému středisku ekologické výchovy. Z její vyhlídkové plošiny je nádherný rozhled. K sestupu zvolíme žlutě značenou Krkonošskou cestu zpět do Horního Maršova (20,5).

AUTOR: Jan Stráský

šéf klubu českých turistů

Trasa:

1. Horní Maršov - po zelené: 2. rozcestí nad Dolní Malou Úpou (6) - po modré: 3. Cestník (8) - po červené: 4. Lysečinská bouda (9) - 5. Horní Albeřice (12) - 6. Rýchorský kříž (16,5) - 7. rozcestí Kutná (17) - po žluté: 8. Rýchorská bouda (17,5) - 9. Horní Maršov (20,5)

Mapa:


Krkonoše, 1:50 000, edice KČT č. 22

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů