Sobota, 20. dubna 2024

Státní orgány připravují smrtící ustanovení pro drobnou fotovoltaiku

Státní orgány připravují smrtící ustanovení pro drobnou fotovoltaiku

Praha - Státní orgány v současnosti pracují na návrhu zákona o obnovitelných zdrojích energie (OZE), který by měl nahradit stávající zákon platný od roku 2005. Připravovaná novela mimo jiné stanovuje výkupní cenu z fotovoltaiky do maximální výše 6 Kč/kWh. Odborníci na fotovoltaiku se shodují, že šibeniční cena ohrozí fotovoltaiku zejména v oblasti malých soukromých projektů, jako jsou střešní instalace na rodinných domech pořízené domácími investory. Právě tento typ projektů představuje pro soukromníky větší počáteční investici, která se ve výkupní částce 6 Kč/kWh nevrátí.

"Připravovaný zákon skutečně ohrožuje zejména soukromníky a chalupníky, kteří si pořizují solární panely na střechy svých domků," vysvětluje dopad zákona Pavel Doucha z přední právní kanceláře AK Šikola. "Navíc jsou to právě tyto drobné instalace, které jsou prospěšné stabilitě sítě, neboť zmenšují výkyvy ve spotřebě obytných budov."

Nový zákon dále stanovuje konečný limit celkového výkonu

Zákon dále stanovuje limit ve fotovoltaice na 1695 MW v roce 2020 s meziročním nárůstem instalovaného výkonu cca 4,5 MW. V momentě dosažení těchto hodnot nebude poskytována nejen podpora, ale nedojde k dalšímu připojování. Může se stát, že tohoto stropu obor dosáhne během jednoho roku, kdy bude k připojení připravena celá řada megalomanských projektů jako je elektrárna u jihočeského Ševetína o rozloze 80 fotbalových hřišť, která se dostavuje ve vlastnictví ČEZu. Zbytečně tak mohou automaticky skončit drobné projekty a malé elektrárny.

"Stát evidentně nezvládl regulovat fotovoltaiku v minulých letech, a tak uměle situaci řeší zaříznutím rozvoje tohoto sektoru. Kromě toho tento limit v akčním plánu může způsobit, že Česká republika nesplní závazek vůči Evropské komisi - mít 13 % energie z OZE," doplňuje Doucha.

Kontakt:
Tomáš Zdechovský
Jednatel
info@commservis.com
734 335 909

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů