Čtvrtek, 28. března 2024

ERÚ: Výroba elektřiny z fotovoltaiky loni vzrostla sedminásobně, u větrných zdrojů o pětinu

ERÚ: Výroba elektřiny z fotovoltaiky loni vzrostla sedminásobně, u větrných zdrojů o pětinu

Výroba elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách se loni v tuzemsku meziročně zvýšila téměř sedminásobně na 88.807 megawatthodin, vyplývá z dat ERÚ. Větrné elektrárny zaregistrovaly růst výroby o necelých 20 procent na 288.067 MWh.

Výroba elektřiny z větrných elektráren v Česku v posledních dvou letech stoupá jen pozvolna, zatímco solární energetika zažívá prudký rozmach. V roce 2006 vyrobily větrné zdroje 49.375 MWh elektřiny a solární elektrárny se na výrobě elektrické energie podílely jen 170 MWh. V roce 2005 solární energetika v ČR ještě existovala jen ve velmi malém měřítku. Kvůli výhodným dotacím a klesajícím cenám solárních panelů ale začaly investice do fotovoltaiky prudce růst v následujících letech.

První velký vzestup zažila fotovoltaika v roce 2008, kdy proti předchozímu roku vzrostla výroba solární energie více než sedminásobně na 12.937 MWh. Téměř sedminásobný meziroční nárůst měla fotovoltaika také loni.

Podle některých odborníků jsou fotovoltaické elektrárny státními dotacemi nespravedlivě upřednostňovány před ostatními obnovitelnými zdroji. Přestože se solární elektrárny na celkové výrobě elektřiny podílejí jen minimálně, výkupní cena za energii ze solárních zdrojů je letos nastavena nejvýhodněji ze všech obnovitelných zdrojů - na 12,25 Kč/kWh.

Podle Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES) bylo na konci května v Česku instalováno celkem 731 MW ve větrných a fotovoltaických zdrojích. Do konce roku 2010 může číslo vzrůst až na 2952 MW, uvedlo sdružení.

Od příštího roku může ERÚ snížit cenu elektřiny ze slunečních zdrojů o více než pět procent ročně, což mohl doposud. Legislativní rozhodnutí by mělo zabránit především spekulativním investicím do fotovoltaiky a obor částečně stabilizovat. Někteří zástupci fotovoltaických firem ale nový zákon kritizují s tím, že zničí solární energetiku v Česku a odláká potenciální investory do zahraničí.

Vývoj výroby elektrické energie ze solárních a větrných zdrojů (v MWh):
Rok Solární zdroje Větrné zdroje
2005 100 21.300
2006 170 49.375
2007 1754 125.098
2008 12.937 244.661
2009 88.807 288.067

(Zdroj: ERÚ, čtk)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů