Čtvrtek, 18. dubna 2024

ODS chce ekologickou a nekuřáckou sněmovnu

ODS chce ekologickou a nekuřáckou sněmovnu

Zavést třídění odpadu, zákaz kouření v celé budově či vše elektronicky propojit. To jsou návrhy poslance Borise Šťastného (ODS) pro zlepšení práce Poslanecké sněmovny. Komunisté zase chtějí vyčlenit jednu z restaurací v komplexu dolní parlamentní komory pro setkávání s novináři.

"Chtěl bych, aby Poslanecká sněmovna fungovala jako špičková firma," shrnuje své ambice poslanec Šťastný. K tomu však bude podle něj potřeba mnoha změn v jejím fungování.

Musí se hlavně zlevnit a zefektivnit práce. K plýtvání totiž dochází už tím, že všechny dokumenty, které mají být poslancům k dispozici, se tisknou. "To je neekonomické a neekologické," komentuje Šťastný. Tisk dokumentů však ukládá jednací řád sněmovny, a proto bude nutná jeho formální změna. Poslanec navrhuje, aby byly všechny dokumenty k dispozici pouze v elektronické podobě a tiskly by se jen na žádost poslance. Pokud by bylo kopií více, platil by je buď poslanec sám, nebo jeho poslanecký klub.

"Barevné koše do každé kanceláře,"
tak zní další z inovací, které by Šťastný ve sněmovně rád viděl. Celá dolní parlamentní komora by měla třídit odpad a jít tak příkladem veřejnosti.

K zefektivnění práce poslanců by mělo přispět i zlepšení přístupu do elektronického systému sněmovny. "Zatím je systém zabezpečený jako Pentagon, přitom to Pentagon není. Poslanec by měl mít možnost přístupu do svého kalendáře, nebo intranetu z mobilního telefonu, což zatím není samozřejmost," vysvětluje.

Mělo by být také jasné, jakým způsobem mohou které služby poslanci využívat. "Například tiskový servis a právní odbor fungují na základě dobré vůle, nebo individuálního jednání," popisuje Šťastný. Podle něj by mělo být jasně definováno, na jakou právní pomoc má poslanec nárok. "14 400 korun, které poslanci na poradenství dostávají, na důslednou analýzu zákonů nestačí," říká. Upozorňuje také na stav, kdy většinu public relations a komunikace s veřejnosti si poslanci zajišťují sami, nikoliv přes tiskové oddělení sněmovny. "Tiskový odbor by se neměl omezovat jen na to vpouštět kameramany a akreditovat novináře," doplnil s tím, že by měly existovat jasné podmínky například pro uspořádání tiskové konference.

Také přebujelý autopark je mu trnem v oku. "Není nutné ubírat vozidla, ale zamyslet se nad tím, jaká vozidla používáme. Domnívám se, že škoda superb je kvalitní a vyhovující pro většinu poslanců," tvrdí.

Je si vědom toho, že se asi nepodaří prosadit požadavek, aby byla celá budova Poslanecké sněmovny jako nekuřácké prostředí. Přesto by však kuřácká místa měla být jasně definována a oddělena od míst pro nekuřáky. Šťastnému se nelíbí kouření v prostorech státních aktů, kde sídlí poslanecký klub ODS. Kuřárnu, která je k dispozici v přízemí sněmovny, však poslanci využívají zřídka, protože je z ruky. Šťastný by si proto dokázal představit zřízení dalších prostor vyhrazených pro kuřáky ve sněmovně.

"Úplný zákaz kouření v celém komplexu budov včetně zahradní restaurace, balkónu a teras by kuřáky asi neodradil a pravděpodobně by došlo k tomu, že by si svojí vášeň neodepřeli před sněmovnou a postávali by s cigaretou v ruce na chodníku před vchodem do sněmovny jako školáci," reagovala na myšlenku úplného zákazu kouření ve sněmovně poslankyně Jana Černochová (ODS).

"Nemyslím si, že to bude problém," odpovídá Šťastný na dotaz, zda se nebojí, že jeho inovace ve sněmovně narazí na odpor. Své návrhy si postupně sepisuje, podle svých slov jich bude až padesát, zatím si jich zaznamenal přes dvacet. Postupně s nimi bude vystupovat na jednáních stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, jíž je členem.

Chce také udělat vstřícní krok vůči novinářům, setkat se se zástupci médií, kteří ve sněmovně působí a prodiskutovat s nimi jejich požadavky na zlepšení podmínek pro práci. Šťastný se domnívá, že by atrium, ve kterém se konají tiskové konference, mělo být klimatizováno a odmítá také vyhánění novinářů z předsálí neboli foyeru sněmovny. Šťastný také navrhne jednodenní výpravu do berlínského parlamentu na schůzku s německým kancléřem, aby si zástupce sněmovny udělali představu, jak moderně dokáže parlament fungovat.

Poslanec Boris Šťastný však není sám, kdo by rád viděl změny v zaběhnutém chodu dolní komory parlamentu. Podle předsedy KSČM, Vojtěcha Filipa, nyní chybí prostor pro setkávání novinářů a politiků. "Takovým místem by mohla být jedna z restaurací ve sněmovně, buď poslanecká restaurace v přízemí, nebo restaurace Demokracie ve Sněmovní 1," řekl Filip.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů