Čtvrtek, 28. března 2024

Americký NOAA zveřejnil nové důkazy o globálním oteplování

Americký NOAA zveřejnil nové důkazy o globálním oteplování

Nové důkazy o globálním oteplování obsahuje výroční zpráva o stavu klimatu, kterou ve středu zveřejnil americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA). Analýza, na níž se podílelo 300 vědců ze 48 zemí světa, podle zprávy potvrzuje, že v poslední dekádě dosáhlo globální oteplování největších hodnot.

Vědci analyzovali deset klimatických ukazatelů přímo odvozených od měření teplot na Zemi. "Všechny hovoří stejně: globální oteplování je nepopiratelné," uvádí se v dokumentu. Výroční zpráva, už dvacátá v pořadí, se soustřeďuje pouze na následky oteplování a nezkoumá jeho příčiny.

Podle experta NOAA Dekeho Arndta byl každý rok z poslední dekády minulého století teplejší, než byl roční průměr 80. let. Stejný vývoj je podle něj patrný i nyní - každý rok z uplynulého desetiletí byl teplejší, než byl teplotní průměr 90. let. Oteplování může v budoucnu ohrozit pobřežní města, infrastrukturu, zásobování vodou, zdraví lidstva i zemědělskou výrobu.

Podle zprávy vzrůstá v každé dekádě průměrná teplota o pětinu stupně Fahrenheita (asi 0,11 stupně Celsia). "Na první pohled je to málo," připouštějí autoři zprávy. "Růst teploty o jeden stupeň Fahrenheita (zhruba půl stupně Celsia) ale během uplynulých 50 let už změnil planetu. Ledovce tají, lijáky sílí a vlny veder jsou stále větší".

Z deseti ukazatelů odvozených od teploty podle zprávy v uplynulé dekádě sedm stouplo a tři poklesly. Stoupla průměrná teplota vzduchu, objem vodní páry ve vzduchu, množství tepla v oceánech, teplota na povrchu moře, výška hladiny moře, teplota vzduchu nad hladinou moře a nad zemí. Snížily se naopak ukazatele objemu sněhové pokrývky, velikosti ledovců a ledových ker na moři.

Zpráva je k dispozici na internetu na adrese http://www.ncdc.noaa.gov/bams-state-of-the-climate/.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů