Pátek, 29. března 2024

JAK NA BIOPODPAD PORADÍ NOVÁ EKOPORADNA V KUTNÉ HOŘE

JAK NA BIOPODPAD PORADÍ NOVÁ EKOPORADNA V KUTNÉ HOŘE

Jak hospodařit s energiemi, vodou a odpady tak, aby to bylo co nejlevnější a co nejšetrnější k životnímu prostředí poradí odborníci z Ekodomova.

Pobočka občanského sdružení Ekodomov v Kutné Hoře nabízí nejen Kutnohorským a Středočechům novou službu - ekoporadenství. Cílem je pomoci veřejnosti, obcím, živnostníkům, podnikům a také školám či jednotlivým studentům při řešení každodenních otázek týkajících se životního prostředí a udržitelného rozvoje.

Šetrné zacházení s přírodními zdroji, produkty ekologického zemědělství a třídění odpadů dnes neodmyslitelně patří k modernímu životnímu stylu. Stále je však co vylepšovat. Příkladem je čtyřicet procent odpadu, který vyprodukujeme a pošleme se směsným odpadem na skládky, místo abychom je levně a efektivně využívali. Jedná se o kompostovatelný odpad tzv. bioodpad. Problematika bioodpadů je hlavní náplní činnosti Ekodomova již několik let.

Ekodomov pořádá osvětové kampaně pro veřejnost, programy pro školy, jejichž součástí je i vybavení jednotlivých škol prostředky ke třídění odpadu, poskytuje poradenství firmám i obcím a na webových stránkách biosance.cz přináší podrobné informace k řešení separace bioodpadů v bytě či domě, ve firmách i školách.

Ekoporadna Ekodomova se ale nezaměřuje pouze na odborné poradenství v oblasti bioodpadů. V médiích dnes lidé najdou nejrůznější informace k šetrnému chování k životnímu prostředí. Nicméně vyskytují se i situace, kdy lidé váhají, co je tím správných řešením právě v jejich případě. V těchto chvílích mohou využít služeb ekoporadny.

"Ekodomov se ve své činnosti soustředí zejména na problematiku bioodpadů, ale odborný záběr ekoporadny je mnohem širší. S dotazy se obracíme i na další odborníky z jiných oblastí environmentální problematiky. Jsme schopni pomoci nalézt řešení jak jednotlivcům, tak školám i firmám," přibližuje činnost ekoporadny její hlavní expertka Ilona Pacáková. Lidé se na ni mohou obrátit prostřednictvím telefonu, emailu, nebo ji navštívit osobně v kanceláři Ekodomova ve stanovených úředních hodinách.

Ekoporadenství nabývá v posledních letech na důležitosti v českém i evropském měřítku, neřeší totiž následky nešetrného lidského jednání, ale právě naopak je jeho prevencí. Pro laiky je složité vyznat se v nepřeberném množství informací a vybrat z nich ty pro ně nejvhodnější. Právě to za ně mohou vyřešit expertní poradci, kteří využívají nejaktuálnější výsledky vědy a výzkumu, zprostředkovávají veřejnosti relevantní data a pro maximální efektivnost ekoporadenství podporují spolupráci a komunikaci mezi rozhodujícími sektory ve společnosti - samosprávou, státní správou, vědeckým výzkumem, veřejností a podnikatelskou sférou.

Kontakt na ekoporadnu Ekodomova:
Ekodomov, o.s.
Jana Palacha 166, 284 01 Kutná Hora
Telefon: 315 810 074
E-mail: ekoporadna@ekodomov.cz
Úřední hodiny (od září): pondělí: 14-18 hod. a pátek: 9-13 hod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů