Čtvrtek, 28. března 2024

Electrolux vyrobí ekologické vysavače z mořského odpadu

Electrolux vyrobí ekologické vysavače z mořského odpadu

Společnost Electrolux spustila projekt "Vysavač z moře", který má za cíl upozornit na problém plastových odpadů ve světových mořích a oceánech.

Na některých místech odpad vytváří ostrovy, mnohem větší než je rozloha České republiky. Toto smetí by mohlo být použité pro výrobu domácích spotřebičů. Dobrovolníci v současné době po celém světě odpad sbírají a Electrolux z něj vytvoří vysavač.

Cílem kampaně je upozornit na problém znečištění plasty a zároveň bojovat s nedostatkem recyklovaných plastů vhodných pro výrobu ekologických domácích spotřebičů. "V našich oceánech plavou shluky plastů, přesto na pevnině máme problém sehnat dostatek recyklovaných plastů k uspokojení poptávky po ekologických vysavačích. To, co svět nyní potřebuje, je lepší plastová karma," říká Cecilia Nordová, vice-prezidentka společnosti Electrolux pro záležitosti životního prostředí a udržitelnosti - divize péče o podlahu.

Vac From The Sea

Potápění, lov a čištění plastů

Plánem je vyrobit několik vysavačů z plastového odpadu sklizeného v Pacifickém a Indickém oceánu, Atlantiku, Středozemním, Baltském a Severním moři. "Technika sběru plastů se liší v závislosti na jeho umístění - od potápění po nabírání z vln. Spolupracujeme s dobrovolníky a experty, kteří žijí v okolí nebo se zabývají tímto problémem," uvedla Nordová.

Do koloběhu - pryč z oceánu

Přirozeným cílem Electroluxu je dostat více plastu pryč z oceánů - do koloběhu výroby. Jako největší světový výrobce domácích spotřebičů, Electrolux má své místo v domovech stovek milionů lidí.

"Větší míra recyklace automaticky znamená více ekologických domácích spotřebičů v našich domovech. Našim inženýrům se podařilo vytvořit ekologickou řadu vysavačů až z 70% recyklovaných plastů, ale naší největší vizí je samozřejmě vysavač kompletně vyrobený z plastu," říká Jonas Magnusson, manažer divize péče o podlahu společnosti Electrolux.

Vac From The Sea

Je potřeba změnit přístup

Hlavní překážkou v pokroku a zvýšení podílu recyklovaných plastů v domácích spotřebičích je nejistý přísun recyklovaných surovin. V oblasti recyklace probíhá rozsáhlý výzkum a pokrok. Přesto, aby se srovnala nerovnováha nabídky a poptávky a rozběhl se koloběh výroby, musí se změnit přístup zákazníků.

"Tato záležitost je příliš důležitá na to, abychom ji ponechali pouze politikům. Firmy, zákazníci a politici jsou všichni stejně zodpovědní za současnou situaci. Protože naše společnost dodává spotřebiče do milionů domácností, máme příležitost zvýšit povědomí o tomto problému", upozorňuje Nordová.

Každý, koho tato záležitost zajímá, se může k projektu připojit. Inspiraci, jak se zapojit, lze najít na blogu www.electrolux.com a na Facebooku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů