Pátek, 29. března 2024

Přírodní památka Kněz u Hrazan

Přírodní památka Kněz u Hrazan

Kam a jak jedeme?

Přírodní památka Kněz u Hrazan (GPS 49°31'33.245"N, 14°20'10.848"E, aktuální info k roku 2010) se nachází nedaleko obce Hrazany, které leží nedaleko města Milevsko v jižních Čechách. Konkrétně 0,5 km severně od místní požární nádrže. Samotná obec je na hranici jihočeského a středočeského kraje. Nejsnazší cesta k obci vede po silnici z Milevska do Petrovic, kde se přibližně po 8-10 km jízdy z Milevska nachází odbočka po levé straně na obec Hrazany (odbočka před tím je na obci Hrazánky, neplést si je dohromady, jedná se o dvě rozdílné obce a dvě rozdílné cesty). Poté, co odbočíte (je tam autobusová zastávka, takže i možnost pro pěší výlet s dopravou MHD), pojedete z kopce, pak několik zatáček a už uvidíte obec Hrazany. Následně hnedka za cedulí Hrazany je odbočka doprava na vedlejší cestu, hlavní vede do kopce ke kapličce a památníku. Tato vedlejší cesta povede kolem 3 staveních a pak se dostanete na další rozcestí u rybníka, kde se dáte doleva kolem hráze rybníka/požární nádrže. V těchto místech je vhodné zaparkovat auto a zbytek jít pěšky.

Při pohledu směrem na rybník respektive z větší části zarostlou požární nádrž, ve které žije armáda žab, od hráze se zábradlím uvidíme les, který tam roste na kopci nad rybníkem. V tomto lese se památka nachází a není nic snazšího, než přejít louku, vejít do lesa a začít stoupat. Hlavní část památky se nachází v kopci a na vrcholku kopce, takže je vhodné mít sebou kvalitní obuv (přeci jen listí klouže a místy se občas dá i dost šplhat po kamenech, pokud si chcete udělat adrenalinovější výstup).

Existuje i alternativní cesta, která je turisticky značená a na které se dá najít informativní tabule, na druhou stranu tato cesta není tak atraktivní jako výstup od rybníka, co se pohledů a zážitků týče. Nicméně druhá trasa předpokládá, že byste jeli za cedulí Hrazany rovně do kopce, minuly kapli zasvěcenou sv. Duchu po levé straně a nahoře na kopci zaparkovali u tehdejšího kravína. Kravín se dá pak obejít a na jeho konci po pravé straně by měla být polní cesta vedoucí přes krátkou louku do lesa. Tato cesta, ač často zarostlá kopřivami, vede pak k památce z vrchu, takže není potřeba šplhat kopec. Nicméně, jak jsem psal výše, není tak atraktivní.


Za čím jedeme?

Chráněno je zde balvanové moře a rozptýlené žokovité balvany tvořené porfyricky amfibol-biotitické melanokrátní žuly typu Čertovo břemene. Největší balvan vyskytující se v oblasti je rozměrech až 8 × 4 m. Na několika balvanech jsou vytvořeny skalní mísy s odtokovými žlábky, z nichž největší je mísa o rozměrech 100 × 70 cm a hloubce okolo 20 cm. Tyto místa jsou většinou naplněna vodou s listím, takže tvoří romantické studánky k zastavení. Největší balvan je místně nazýván Kněz a na jeho svislé přes 2 metry vysoké boční stěně je vytesán nápis jako památník na zesnulého psa.

Chráněn je dále smíšený lesní porost o složení: borovice lesní, buk lesní, habr obecný, dub letní, javor klen, bříza bělokorá a lípa malolistá. Území je po botanické stránce chudé. Ze zajímavějších druhů byl zaznamenán např. černýš hajní.

Když si dáte tu práci, tak na vrcholku kopce leží několik větších kamenů, ve kterých je možno vidět série pod sebou se táhnoucích otvorů vypadající, jako by po kameni přejelo obrovské ozubené kolo. Je to dáno tím, že se dříve tyto kameny štípaly a toto jsou pozůstatky u kamenů, které už nedoštípali, případně je to vidět i na některých hranách kamenů, které jsou už rozlomené. Další zajímavostí, kterou ocení hlavně děti, je v nižší části kopce přes sebe položené dva kameny, které vytváří přírodní tunel či jeskyni. Toto místo je ale občas využíváno i místními dětmi, takže občas je tam nepořádek, občas ne.

Zajímavé turistické cíle v okolí: Milevsko - klášter, Milevsko - kostel sv. Jiljí


Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?

Bohužel v Hrazenech restaurace chybí, takže na pivo, jídlo a nákup je potřeba přejet do nedalekých Hrazánek, kde se nachází vše v jednom ala komunistická budova na návsi. V hospodě se dobře pije, ale jídlo jsem tam nezkoušel. Další možnosti jsou jak v Petrovicích i v Milevsku. Hlavně v Petrovicích nás mile překvapili nízké ceny v restauraci.


Co se nejvíce líbilo a co naopak ne?

Mezi nejhezčí chvíle zde patří podzim, kdy se místní smíšený les zbarví do ruda, žluta až hněda a listí začíná opadávat. Když si k tomu připočtete vlhkost a líně se povalující podzimní mlhu, máte ideální čas na romantickou procházku po krásné lokalitě. Samozřejmě, tato památka má kouzlo i v létě. Na jaře zde taktéž kvete dost květeny na okolních loukách, takže je to vhodné místo i pro lehký oběd na louce. V případě, že máte více času, doporučuji taktéž navštívit v obci opravenou kapličku sv. Ducha (viz galerie) či se jít projít na louky za vesnicí, kde se občas pase dobytek. Celá tato krajina je velmi málo zastavěna, takže osobně místy mám pocit, že jsem spíše na Šumavě než kousek za Prahou.


Ostatní informace

Památka je celoročně volně dostupná, stačí se jen nějak dostat do obce Hrazany.


Na výlet vlakem

Dojet do Milevska a pak si udělat celodenní pěší tůru, celkem je tak potřeba ujít ca 15 km tam a 15 zpět. Pro zdatnější není problém, po cestě je ke všemu mnoho míst k zastavení a k obdivu.

www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů