Nejvíce sympatií poroty vzbudily příběhy o dárkově zabaleném kamionu a čerstvém džusu z česneku.
Praha zvolila zdravý životní styl
Regionálním kolem Prahy a Středočeského kraje začal včera pátý ročník soutěže Firma roku a Živnostník roku. U porotců bodovali především podnikatelé z oblasti zdravé výživy a ekologie.
Nejlepším živnostníkem Středočeského kraje se stal Jan Zeman, který v rodinné biopekárně v Oříkově u Sedlčan peče sušenky a krekry z ekologicky pěstovaných surovin a bez chemických konzervantů.
Vítězný živnostník založil biopekárnu se svou ženou a matkou v roce 2006. Pekárna dosáhla vloni obratu 12 milionů korun a v současnosti zaměstnává 13 zaměstnanců. Měsíčně vyrobí přes 40 tisíc kusů pečiva, které lze zakoupit vedle malých prodejen i v řetězcích Albert, Billa, Globus či Interspar.
Jako nejlepší středočeskou firmu porotci vybrali stavební společnost Kasten z Neratovic, která zatepluje panelové domy, což vede k úsporám energie. Počátky firmy sahají do roku 1991, kdy zakladatel firmy Aleš Kocourek jako vášnivý horolezec začal nabízet práci ve výškách. Dnes firma Kasten zaměstnává přes osmdesát pracovníků a dosahuje obratu téměř 300 milionů korun.
Džusy z celeru pro rockery
Nejlepší pražskou firmou se stala společnost Mangaloo, živící se lisováním šťáv z jakéhokoli ovoce a zeleniny přímo před zraky konzumentů. "Zkoušeli jsme lisovat i česnek, pitelné to však nebylo. Mohu ale doporučit šťávu z celeru kombinovanou s pomerančem nebo hruškou," poradil jednatel a spolumajitel firmy Michal Kreuter. Před šesti lety jej spolu s kamarádem zaujaly v Austrálii juicebary, kde se lisovaly džusy z čerstvého ovoce. I z toho, co si přinesli zákazníci. Nápad přinesli do Česka a poprvé vyzkoušeli na open air festivalu v Trutnově. "Čtyři dny jsme tam prakticky nespali, byl obrovský zájem. A když to mohli pít rockeři, proč by to nepili i další lidé?" vzpomíná Kreuter.
Když bylo zřejmé, že je o čerstvé nápoje zájem i mezi rockery, začali obcházet pražská obchodní centra a ucházeli se o pronájem prostor. Firma Mangaloo si nechala zaregistrovat značku Freshbar a dnes provozuje síť deseti barů v Praze a ve východních Čechách. Nabídka ovocných a zeleninových šťáv i koktejlů se zároveň rozšířila o saláty, ovocné dezerty a cateringovou službu.
Kráceno
AUTOR: Vladimír Kaláb
AUTOR-WEB: www.ihned.cz