Úterý, 23. dubna 2024

ČEZ, nebo solární byznys. Politici se hádají, kdo zaplatí drahý proud

Kalousek versus nečas, prodej emisních povolenek versus daně

ČEZ, nebo solární byznys. Politici se hádají, kdo zaplatí drahý proud

Předvolební finiš: Lídři nejsilnějších vládních stran se před volbami předhánějí v návrzích na omezení dopadů solárního boomu na cenu elektřiny

Politická hádka o to, jak od ledna příštího roku zbrzdit růst cen elektřiny, nabírá na síle. ODS a TOP 09 se přou o to, zda mají účet za nezvládnutý solární boom platit solární investoři, energetické firmy v čele s ČEZ, či spotřebitelé. Dalším bodem sporu je otázka, o kolik může elektřina zdražit. Pokud stát nezasáhne, hrozí podle Energetického regulačního úřadu kvůli příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů růst cen domácnostem o 12, firmám o 18 %.

Premiér Petr Nečas tvrdí, že nepřipustí růst nad deset procent. Ministr financí Miroslav Kalousek jde ještě dál: podle něj není teď nutné zdražení ani jednociferné. "Pro roky 2011 až 2012 bych nejraději nehýbal cenou elektřiny vůbec," říká muž, který se ještě nedávno k vládním zásahům do ceny stavěl skepticky.

Na čí účet?

Kalousek se včera přidal k návrhu Svazu průmyslu a dopravy, podle nějž se má rostoucí dotace na "zelenou" energii zaplatit z mimořádného prodeje emisních povolenek na roky 2013 - 2020. Solární dotaci by tak sice nemuseli v ceně elektřiny platit spotřebitelé, energetické firmy by ale přišly o miliardy, s nimiž najisto počítají. Nejvíc by ztratil mocný ČEZ.

Zatímco dnes dostávají firmy emisní povolenky zdarma, od roku 2013 by je měly nakupovat v aukcích. Polsko a Česko si ale v Bruselu sjednaly výjimku - část povolenek i v tomto období mohou rozdat zdarma. Kdyby česká vláda svůj balík bezplatných povolenek firmám prodala, vyneslo by to podle Kalouska 90 miliard korun.

Zákon, podle něhož mají energetici dostat povolenky zdarma jako odměnu za ekologické investice, výrobci elektřiny a tepla na jaře prolobbovali po tvrdém boji v parlamentu. Prošel ve formě přílepku k zákonu o spotřební dani až po pádu Toplánkovy vlády. Kalousek byl už tehdy proti. "Doufám, že nynější vláda zruší dohodu, kterou si hoši opoziční smlouvy prosadili ostudným přílepkem," prohlásil včera.

S Kalouskovým plánem souhlasí Česká průmyslová fotovoltaická asociace, která sdružuje solární byznysmeny. "Je to správný krok, který také prosazujeme. Neobnovitelné zdroje by měly podporovat obnovitelné," říká šéf asociace František Smolka. Plán vítá i část energetiků. "Nám by to vyhovovalo," řekl HN v neformálním rozhovoru zástupce firmy E.ON. Oficiálně firma politické kroky komentovat nechce. Mluvčí ČEZ Eva Nováková zato pochybuje, že by prodej povolenek problém řešil. A někteří energetici rovnou protestují: "Čekáme z povolenek dvě miliardy korun, pokud je nedostaneme, budeme muset náklady na investice promítnout do cen tepla," říká šéf firmy Dalkia Zdeněk Duba.

Jistý není ani výnos z povolenek. "Ceny na roky 2013 - 2020 jsou nejasné, hodnota balíku bude zřejmě nižší než 90 miliard," upozorňuje Nováková. Za nereálný považují devadesátimiliardový výnos i mnozí analytici. A také premiér Nečas.

ČEZ se bude bránit

Pak je tu další problém. Povolenky budou k dispozici až za dva roky, peníze ale vláda potřebuje už v příštím roce. Kalousek doufá, že do doby prodeje vezmou tíhu dotace na svá bedra distribuční firmy. U ČEZ to zřejmě narazí. "Jde o miliardy, přesahuje to finanční možnosti distributorů," říká mluvčí. E.ON, i když by nesl větší zátěž, může být vstřícnější. "Pokud budeme mít jistotu, že ty peníze dostaneme, je to přijatelné," řekl HN zdroj z firmy.

Na kompenzaci dotace, kterou solárnímu byznysu na příštích dvacet let zaručil zákon, potřebuje stát podle odhadů ERÚ asi 30 miliard ročně. "Už proto prodej povolenek problém řeší jen dočasně," říká premiér Nečas. Ten prosazuje jiné řešení: novou, desetiprocentní daň na všechny obnovitelné zdroje energie, a k tomu mimořádné zdanění solárních elektráren.

"Výhodou je, že se tak zdaní nespravedlivě vysoké zisky solárního byznysu," říká Nečasův poradce Martin Říman.Vládní experti zvažují i další léky: zvýšení daně na plyn či uhlí, nebo využití výnosu z DPH na kompenzaci cen elektřiny. "Myslím, že vláda nakonec zvolí nějaký mix," soudí Říman.

800 MW ze slunce

Sám Kalousek přiznává, že se svým plánem ve vládě může narazit, už proto, že bortí plány "vlivných politicko-ekonomických skupin". Rétorika politiků pět dní před volbami přitvrzuje, ale dá se čekat, že po volbách budou vůči sobě vstřícnější, přístupnější kompromisům.

Otázka je, zda skutečně hrozí tak prudké zdražení elektřiny, o němž politici mluví. Výpočty ERÚ, z nichž vycházejí, včera zpochybnila fotovoltaická asociace CZEPHO, podle níž jsou nadsazené.

Konečná výše solární dotace, a tím pádem i zdražení, závisí na tom, kolik solárních panelů bude v Česku do konce roku připojeno. Dokončeny jsou nyní zdroje o kapacitě necelých 800 megawattů. Vláda ale ve svých výpočtech vychází ze 1400 až 1600 megawattů instalovaného výkonu. I když se tempo dokončovaných projektů zvyšuje, zdá se, že solární boom nebude nakonec tak silný, jak politici předpovídají.


Varianty řešení fotovoltaického boomu v Česku

Využití emisních povolenek

Zastánci:

Miroslav Kalousek, Svaz průmyslu a dopravy, fotovoltaická asociace

Odpůrci:

Silné energetické firmy v čele s ČEZ, ministerstva průmyslu a životního prostředí

Princip

Povolenky z přídělu na léta 2013 - 2020, které mají podle zákona z jara 2010 dostat zdarma výrobci tepla a elektřiny, stát prodá. Hodnota dosahuje údajně až 90 miliard korun. Z výnosu se bude kompenzovat výkupní cena solárních zdrojů. Je k tomu třeba změnit zákon.

+ Nedojde k retroaktivní změně podmínek pro solární byznys, odpadá riziko arbitráží. Nebude třeba využít zdrojů státního rozpočtu.

- Energetické firmy přijdou o miliardy, které už započítaly do svých ekologických projektů. Vyšší náklady se mohou promítnout do ceny tepla. Peníze z povolenek budou k dispozici až za dva roky, povolenky je třeba prodat buď s předstihem, a tudíž s určitým diskontem, případně na sebe dočasně dluh vůči fotovoltaice musejí vzít ČEZ a E.ON.


Zdanění "zelené energie"

Zastánci:

ODS, ČSSD

Odpůrci:

Česká fotovoltaická asociace, ministerstvo financí

Princip:

Zavedení zvláštní daně na "zelenou elektřinu". ODS navrhuje daň ve výši 10 % na produkci obnovitelných zdrojů a další zvláštní daň pro solární elektrárny. ČSSD navrhuje daň 50 % na produkci solárních zdrojů. Z výtěžku by se kompenzovala vysoká výkupní cena solární elektřiny.

+ Vysokou cenu elektřiny, způsobenou nadsazenou dotací, by platili alespoň zčásti sami solární investoři.

- Hrozí riziko arbitráží za znehodnocení solárních investic.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů