Pátek, 19. dubna 2024

Vlastní cestou mezi stromy

Vlastní cestou mezi stromy

Ve dnech 30.října až 1.listopadu budou dobrovolníci Hnutí Brontosaurus a Hnutí Duha Podorlicko sázet stromky původních druhů tohoto regionu v okolí obce Solnice.

Vytvoří tak novou alej sloužící jako úkryt pro ptáky, drobné hlodavce a hmyz. Vzrostlá alej poté bude plnit funkci větrolamu a bude chránit před větrnou erozí. Hlavním organizátorem je Vasil Hutnik, který je zároveň správcem lesů obce Solnice a lesoochranář z Hnutí Duha Podorlicko. Pro skupinku dobrovolníků se stane i průvodcem po nově vytvořené naučné stezce U Císařské studánky poblíž obce Bělá. Večer budou účastníci víkendovky zasvěcováni do pečení kváskového chleba a žaludových placek dle starých receptur.
"Mám touhu tvořit, něco darovat přírodě, dalším generacím, ale i kořenům (starým generacím), aby stromy, jak uvnitř nás, tak také kolem, mohly růst. Je pro mne důležité tvořit most mezi tím, co bylo a co bude. Zdravá úcta k přírodnímu bohatství, ale také k bohatství duše v každém z nás", řekla organizátorka a členka Hnutí Brontosaurus Monika Kašparová.

Víkendovka je součástí programu Akce Příroda Hnutí Brontosaurus, který propojuje dobrovolnickou práci pro příro! du, zážitkový program a neformální vzdělávání v oblasti ochrany přírody. Více informací najdete na www.akcepriroda.cz.


Kontaktní osoba: Dalimil Toman
Telefon: 776 106 465
E-mail: monacasper@seznam.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů