Sobota, 20. dubna 2024

Švýcaři představí svůj úspěšný turistický projekt Schweizmobil

Švýcaři představí svůj úspěšný turistický projekt Schweizmobil

SchweizMobil - jeden z nejúspěšnějších švýcarských turistických produktů za poslední půlstoletí komplexně podporuje cyklo, in-line, pěší i vodní turistiku. Inspiroval se jím i projekt Česko jede. Nadace Partnerství organizuje v těchto dnech v Praze, Brně a Olomouci semináře, na kterých švýcarští odborníci projekt Schweizmobil představí odborné veřejnosti. Akce se uskuteční díky Programu česko-švýcarské spolupráce.


Myšlenka Schweizmobilu vyznačit vybrané turistické trasy tak, aby vznikla jedna síť komplexně propojující všechny formy měkké turistiky s veřejnou dopravou, vznikla ve Švýcarsku přibližně před osmi lety. "Kouzlo systému spočívá v tom, že celá síť tras stojí na uzlových bodech, z nichž turista může pokračovat dále pěšky, na kole, po vodě nebo na in-line bruslích. Uzlové body jednotlivých tras byly vybírány s cílem naplnit několik kritérií: především služby ubytovatelů, možnost půjčení kol nebo dopravu vlakem," uvádí Daniel Mourek z Nadace Partnerství. Iniciativa ze strany Nadace SchweizMobil získala podporu jak národní turistické centrály Schweiz Tourismus, tak všech dalších úrovní švýcarské správy - regionální i lokální. Na projektu Schweizmobil se tak efektivně podílí všechny organizace podporující cestovní ruch ve Švýcarsku, přičemž koordinační roli hraje právě Nadace Schweizmobil.

Aktivní turistika ve Švýcarsku se před zavedením systému SchweizMobilu nacházela v podobně nepřehledné situaci, jaká je v současné době u nás. "Sítě stezek pro pěší a cyklisty, nemluvě o vodáckých trasách jsou v Česku nepropojené a navíc jsou značené různými systémy, často bez návaznosti na ubytovací služby. Švýcarský model nám pomohl udělat si jasnější představu o tom, co vše je třeba u nás pro rozvoj především cykloturistiky udělat. Dílčí věci ze švýcarského modelu chceme využít společně s partnery v projektu Česko jede," říká Daniel Mourek z Nadace Partnerství.

Na seminářích, které se uskuteční 23. listopadu v Praze a 24. listopadu v Olomouci a v Brně, vystoupí kromě zástupců Nadace SchweizMobil, Markuse Capironeho a Lukase Stadtherra, také odborníci z Ministerstva dopravy, Nadace Partnerství, Centra dopravního výzkumu nebo iniciativy Auto-mat.


Kontakt: Daniel Mourek, daniel.mourek@nap.cz, tel. 736 747 361

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů