Čtvrtek, 28. března 2024

Vánoční dárky, které obohatí i v budoucnu

Zdá se, že i letošní Vánoce budou ve znamení úspor. V duchu tohoto trendu nabízí program Partnerství Zelená úsporám paletu energeticky nejúspornějších spotřebičů, které významně ulehčí rodinným rozpočtům a navíc do příštích Vánoc uspoří tisíce korun.

Vánoční dárky, které obohatí i v budoucnu

Jednoduchou orientaci v těch nejúspornějších spotřebičích dostupných na našem trhu přináší webové stránky www.zelenausporam-partnerstvi.cz a logo projektu Top Kategorie - Energeticky úsporný výrobek.

Vánoce jsou pro domácnosti dobrou záminkou pro větší investice. "Málokdo sice najde zabalenou pračku přímo pod stromečkem, ale je pravdou, že se i tyto domácí spotřebiče prodávají v předvánočním období více," konstatuje Martin Sailer, generální ředitel CECED CZ - Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů, partner programu. Radost z dárku může znásobit i jistota nejlepšího výběru. Spolehlivým nástrojem pro výběr těch nejúspornějších spotřebičů je vedle webových stránek projektu také zelenobílé logo "Top kategorie" přímo na výrobcích v prodejnách.

Kdo už se rozhodne pro koupi nového spotřebiče, měl by se zamyslet i nad tím, jak náročný bude jeho provoz a kolik jej bude stát na spotřebované energii po celou dobu provozu. Webové stránky projektu Partnerství Zelená úsporám představují více jak 400 domácích pomocníků s nejúspornějším provozem.

Aktuálně program nabízí 126 chladniček a mrazniček třídy A+ a A++ a 77 myček nádobí. U praček si lze vybrat z 95 modelů energetické třídy A-10 % a lepších, tří kombinovaných praček a sušiček a osmi samostatných sušiček, z nichž některé mají dokonce energetickou třídu A-50 %. Kdo chce potěšit energeticky úsporným dárkem menších rozměrů, může sáhnout po některém z šesti nejúspornějších vysavačů. "Webové stránky Partnerství Zelená úsporám jsou spolehlivým vodítkem při výběru těch nejúspornějších spotřebičů, jejich nabídka je zároveň velmi pestrá, proto bych s nákupy začala právě tady," doporučuje 1. náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková.

Energetická náročnost spotřebičů je vždy uvedena na tzv. energetickém štítku. Každý produkt má různě odstupňované kategorie energetické náročnosti svého provozu, s tím, že původně představovala energetická třída A ty nejlepší a nejúspornější spotřebiče. "Díky technickému pokroku však v mnoha případech musela vzniknout i kategorie A+, A++ a A+++, aby bylo možné zodpovědně rozlišit ty nejúspornější výrobky na trhu. Ve srovnání s nabídkou před několika lety je v některých kategoriích možné vybrat výrobky se spotřebou elektrické energie až o polovinu nižší," vysvětluje Juraj Krivošík, ze SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, organizátor projektu.

Do programu Partnerství Zelená úsporám jsou zařazeny také žárovky a zářivky. Žárovičky na vánoční stromek mezi nimi sice nenajdeme, ale pro celoroční svícení si můžeme vybrat z více než 120 halogenových a LED žárovek a úsporných kompaktních zářivek. Praktické rady pro celou škálu domácích spotřebičů jsou dostupné na stránkách www.zelenausporam-partnerstvi.cz

Další ekologické dárky můžete zakoupit přímo v našem e-shopu www.EKOzbozi.cz !!

ekozbozi

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů