Pátek, 29. března 2024

LED technologie současnosti

Trendy v osvětlovací technice a správě budov založené na LED technologiích se postupně implementují do běžného života.

LED technologie současnosti

Více než 3000 realizovaných projektů založených na LED technologiích po celém světě. To je bilance společnosti Osram, která k inovativním LED technologiím v osvětlení uspořádala společně se společností Siemens celoevropské turné Building KnowLEDge Tour. Turné probíhá postupně ve 12 evropských zemích až do září letošního roku. V Praze se zastavilo ve čtvrtek 12. května 2011 na pražském Výstavišti v Křižíkově pavilonu.

Nejen vysoké číslo doposud realizovaných projektů, ale zejména revoluční technologie v osvětlování, automatizace provozu budov a distribuce energií přilákaly na pražské Výstaviště téměř 500 návštěvníků především z řad architektů, projektantů a návrhářů osvětlení (kteří tvořili dvě třetiny všech zúčastněných).

Není LED jako LED

Trendy v osvětlovací technice a správě budov založené na LED technologiích se postupně implementují do běžného života. LED technologie splňují i náročné požadavky na nezkreslené podání barev, vysoký měrný světelný výkon a mají obrovské možnosti v dynamickém osvětlování s proměnlivými barvami nebo změnami odstínů bílé. "Při řešení moderního umělého osvětlení je ideální, aby se měnila teplota chromatičnosti světla od teple bílé ráno po chladně bílou v poledne a zase teplejší bílou večer," přibližuje Petr Hoechsmann ze společnosti Osram. "Nejen možnosti řízení osvětlení na pracovištích či v domácnostech v závislosti na denní době vzbudily na Building KnowLEDge Tour nečekaný zájem. Při prezentaci témat jako moderní funkční osvětlení v LED technologiích, řízení osvětlení, vliv světla na pracovní výkon a pohodu člověka - tedy i na kvalitu života, byla kapacita přednáškového prostoru více než naplněna," dodává Ellen Benešová.

Praktické ukázky si zájemci mohli prohlédnout přímo ve třech specializovaných sektorech - kancelář, obchod a pohostinství - nebo v tzv. magické "LED kostce" s řízeným barevným osvětlením. Zde návštěvníci mohli na vlastní kůži během desetiminutové projekce a světelné show prožívat světlo doslova všemi smysly.

Mimo LED technologie byla pozornost soustředěna i na technologii OLED jako plošný zdroj světla s nízkým povrchovým jasem. Prezentace "svíticích" zrcadel s využitím OLED panelů Orbeos předurčuje skvělé možnosti uplatnění této technologie nejen pro designová svítidla, ale v budoucnu také jako svíticí tapety pro stropy či stěny. Nekonečné možnosti představuje také pro osvětlování obchodů, neotřelé prezentace výrobků nebo pro náladové osvětlení muzejních expozic. Lze s nimi ztvárnit komplexní osvětlovací řešení při dodržení všech nejdůležitějších požadavků na světlo: hodnotu světelného toku, dlouhodobou ekologickou udržitelnost, nízké náklady a efektivitu.

Úspory na prvním místě

Fascinující kombinace inspirace a poznání byla v rámci celé výstavy orientovaná na praktické aplikace. Light management systém, řízení osvětlení systémem DALI i řízená správa budov, automatizace vytápění, větrání nebo klimatizace jsou klíčem k inteligentním šetrným budovám, tzv. "zeleným stavbám". Osram jako člen Rady pro šetrné budovy a dodavatel inteligentních světelných řešení dodává spolu se společností Siemens technologická řešení pro šetrné budovy budoucnosti. Jejich komplexní energetický audit dokáže identifikovat možné úspory až do výše 70 %.

Pro projektanty a architekty bylo prezentováno efektní RGB nasvícení budov, fasád a zajímavých interiérů. Poutavé efekty, které nemusí být technicky ani energeticky náročné, byly prezentovány s využitím produktů značky Traxon na vnějším plášti magické LED kostky.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů