Pátek, 29. března 2024

Jak dál v osvětlení?

Minulý rok se přestaly prodávat 100 W žárovky, letos končí klasické 60 W žárovky a celý proces skončí v září 2012, kdy se již nebudou smět prodávat ani klasické žárovky s příkonem 40 W a nižším.

Jak dál v osvětlení?

Důvodem je rozhodnutí Evropské komise, která zakázala výrobu těchto energeticky neefektivních žárovek pro trhy Evropské unie.

Pomalu tak nastává čas podívat se po alternativách. Vyzkoušené máme úsporné žárovky, které mají ale několik problémů - optimální výkon není okamžitý, neboli je třeba čekat, než se rozsvítí naplno; také těmto žárovkám nevyhovuje časté vypínání a zapínání - a nemusí tedy potřeby každého z nás plně uspokojit.

Velmi zajímavou možností jsou LED žárovky. Nevýhodami úsporných žárovek netrpí, plný výkon vám poskytnou ihned po zapnutí, které může být tak časté, jak vám to bude vyhovovat. Dále mají mnohanásobně delší životnost než klasické žárovky a hlavně jsou o 80 až 90 % úspornější než klasické žárovky. Momentálně je jejich největší nevýhodou, že v podobě, ve které by plnohodnotně dokázaly nahradit alespoň klasickou 60 W žárovku, je jich na trhu v řádu jednotek kusů a jejich cena překračuje 1000 korun. To se však nejspíš již brzy změní. Za 100 W zatím náhrada není, ale vývoj jde kupředu opravdu velmi rychle, řekla nám mluvčí společnosti OSRAM Ellen Benešová.

Dekorace, komerční plochy...

Většina dnes dostupných LED žárovek, zářivek či světelných pruhů nezvládne nahradit současné žárovky používané v domácnosti. Jednoduše řečeno na to zatím jejich výkon nestačí. Kromě omezení výkonu většina současných LED svítidel funguje jako reflektor (má také takový tvar). Nesvítí tedy na všechny strany jako klasické žárovky a zářivky, ale "vrhají" světlo pouze před sebe (v lepším případě o několik stupňů do stran).

Tato omezení je tedy předurčují k takovému využití, u kterého tyto vlastnosti nevadí. V domácnostech se tak uplatňují jako doplňkový zdroj - podsvícení zrcadel, osvícení kuchyňské lišty nebo částečná náhrada bodového halogenového osvětlení, vyjmenovává využití LED svítidel jednatel společnosti Kompar Karel Skřivánek. Kromě takovéhoto využití je světlo z LED zdroje ideální pro velké komerční prostory, které je třeba neustále osvěcovat. Kombinace dlouhé životnosti a úspornosti zde nacházejí ideální využití.

Kuchyňská linka osvětlená LED páskem

Zdroj fotografie: www.svetsvetla.cz

Metr tohoto LED pásku má spotřebu cca 5 W a světelný tok dosahuje úrovně zhruba 220 lumenů (viz tabulka ekvivalentů níže). Pásek se na kuchyňskou linku lepí a je k němu třeba koupit ještě speciální zdroj. Metr pásku a zdroj stojí zhruba 700 korun. O tom, jak vypadá jeho instalace, si můžete udělat představu z instrukcí Bohumila Veselého ze společnosti Svět světla.cz:

Zdroj je potřeba zasunout do zásuvky, která je nejlépe zapojená přes vypínač umístěný pod linkou. Pokud to nelze, je možno použít speciální vypínač, který se ale zapojuje mezi zdroj a pásek. V tomto případě je tedy zdroj neustále pod napětím. Ze zdroje se vede vodič pod linku, kam se nalepí pásek. Pásek by měl být po celé délce pracovní plochy.

Chcete dobře koupit? Seznamte se s lumenem a kelvinem

U klasických žárovek člověk za ta léta již věděl, jak intenzivně svítí 100 W a o kolik méně mu posvítí 60 W. Jak se ale rozhodovat u nových žárovek, jejichž příkon se pohybuje kolem 10 W? Jednoduše, stačí si porovnat jejich světelný tok neboli výkon žárovky. Ten se udává v lumenech (lm).

Že má LED žárovka výkon například 750 lm je samozřejmě stále příliš abstraktní údaj, v obraze ale budete hned, jakmile se dozvíte, že LED žárovka s takovým výkonem je ekvivalentní ke klasické 60 W žárovce. Zajímavé je, že ekvivalenty se liší ve Spojených státech a v Evropě. Zatímco americká energetická agentura Energy Star tak uvádí za ekvivalent 60 W žárovky světelný tok 800 lm, podle pravidel Evropské komise stačí 700 až 750 lm.

Ekvivalentní hodnoty výkonu úsporných (včetně LED) žárovek ke klasickým žárovkám

Klasická žárovka s kovovým vláknem Ekvivalent světelného toku podle EU Ekvivalent světelného toku podle USA
25 W 220 - 230 lm neudáno
40 W 410 - 430 lm 450 lm
60 W 700 - 750 lm 800 lm
75 W 920 - 970 lm 1100 lm
100 W 1300 - 1400 lm 1600 lm

Zdroje: web Energy Star a web Evropské komise

Vedle toho, jak bude světlo intenzivní, rozhoduje o tom, zdali pro nás bude produkované světlo komfortní, jeho "barva". Klasické žárovky produkují tzv. teplé světlo, na rozdíl od chladnější bílé, což je přírodní denní světlo. Abyste se při případném nákupu LED žárovek nemuseli bát, že se vám barva světla nebude líbit, stačí si zapamatovat jednoduché pravidlo.

Tzv. barevná teplota světla se vyjadřuje pomocí kelvinů (K). Klasická 60 W žárovka dosahuje hodnoty 2700 K, zatímco venkovní studená bílá se pohybuje kolem hranice 5000 K. Dobrou zprávou je, že na trhu seženete jak LED žárovky produkující teplou tak i studenou bílou. Pro vaši lepší představu přidáváme obrázek, který docela pěkně zachycuje barvu světla při jednotlivých úrovních:

Nabídka minimální, cena vysoká. Zatím

Pokud vás možnosti LED žárovek nadchly a chcete jimi vyměnit své současné klasické, případně úsporné žárovky, tak pro vás máme špatnou i dobrou zprávu. Tou špatnou je, že jsme při pátrání po českých internetových obchodech narazili pouze na dvě LED žárovky, které jsou plným ekvivalentem za 60 W klasickou žárovku (tedy, že kromě potřebného výkonu mají i maximální úhel svítivosti 360o a patici (závit) E27). U obou je špatnou zprávou také cena, pod 1000 korun se nedostanete, což při srovnání s klasickými žárovkami za 10 korun vypadá hrozivě.

Tou lepší zprávou je rekapitulace slov mluvčí společnosti OSRAM z úvodu tohoto textu, že pokrok jde skutečně rychle dopředu. Nezbývá tedy než věřit, že třeba již za rok, až nebudou na trhu dostupné klasické 60 W žárovky, bude výběr podstatně větší a cena podstatně přijatelnější.

Na závěr vám představíme v parametrech ony dvě LED žárovky, kterými můžete již nyní doma nahradit klasickou 60 W žárovku. Vždy na konci najdete také námi vypočítanou návratnost investice do těchto LED žárovek, která zatím bohužel vychází na několik let.

LumiDas-B 10W E27 5300K 230V

Cena: cca 1080 Kč

Světelný tok: 813 lm

Příkon: 10 W

Barva světla: denní bílé světlo; 5300 K

Životnost: 45 000 hodin (klasická 60 W žárovka má životnost 1000 hodin)

Délka: 13 cm

Průměr: 8 cm

Stmívání: nelze

Výrobce: korejská firma FAWOO

Návratnost: počítali jsme s cenou elektřiny ČEZ za běžný tarif D02 (4,3539 Kč/KWh) a se spotřebou 10 W (viz příkon) a došli jsme k návratnosti (poměření ceny a úspory za spotřebu oproti klasické 60 W žárovce) za přibližně 4960 hodin provozu. Při průměrné denní době svícení 6 hodin se vám tak nyní investice do této LED žárovky vrátí přibližně za 2 a čtvrt roku.

OSRAM PARATHOM CLASSIC A 80 E27 Warm White

Cena: cca 1480 Kč

Světelný tok: 806 lm

Příkon: 12 W (samotnou spotřebu uvádí firma v rozmezí 1,6 až 8 W)

Barva světla: teple bílé světlo; 3000 K

Životnost: 25 000 hodin (klasická 60 W žárovka má životnost 1000 hodin)

Délka: 12,6 cm

Průměr: 6,2 cm

Stmívání: lze

Výrobce: OSRAM

Návratnost: počítali jsme s cenou elektřiny ČEZ za běžný tarif D02 (4,3539 Kč/KWh) a se spotřebou 8 W (viz příkon) a došli jsme k návratnosti (poměření ceny a úspory za spotřebu oproti klasické 60 W žárovce) za přibližně 6530 hodin provozu. Při průměrné denní době svícení 6 hodin se vám tak nyní investice do této LED žárovky vrátí přibližně za 3 roky.

LED žárovky ve zkratce

LED, což je anglická zkratka pro elektroluminis­cenční diodu (light-emitting diode), je rychle se rozvíjející technologie. Účinnost takto vyráběných žárovek je srovnatelná s kompaktními fluorescenčními žárovkami (úsporné žárovky) a nadto mají ještě delší životnost.

Žárovky LED určené pro osvětlení místností jsou na trhu poměrně krátce, avšak již nyní představují účinnou náhradu čirých i matných žárovek s příkonem až do 60 W. V brzké budoucnosti se pravděpodobně stanou alternativou pro všechny žárovky.

Zdroj: web Evropské komise o energiích, měšec.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů