Sobota, 20. dubna 2024

Technologie LED na postupu

LED dioda (Light Emitting Diode) je polovodičové elektronické zařízení specifického materiálního složení, které v důsledku procházejícího elektrického proudu vyzařuje světlo...

Technologie LED na postupu

Během uplynulé dekády se světla typu LED rozvinula z jednoduchých červených indikátorů stavu v elektronice po zdroje jasného bílého světla používaného pro osvětlení rozlehlých vnitřních prostor či vozovek.

Žárovky LED nicméně zatím představují méně než čtyři procenta trhu s osvětlením. Cena kompaktních zářivek se pohybuje kolem 40-55 Kč, zatímco za LED žárovku zaplatíte i 400 Kč. Očekává se, že průnik na trh poroste k 10 % tehdy, kdy cenový rozdíl bude méně než desetinásobný. Pokud se cenový rozdíl zúží pod pětinásobek, předpokládá se růst na 25 % podílu ve světelných zdrojích.

Rozvoj v oblasti LED světel má zrychlující se tempo a překonává očekávání. Trh roste za hranice jednobarevného či barvy měnícího použití ke všeobecnému osvětlení domácností, firem i venkovních prostor. Společnost Strategies Unlimited odhaduje, že trh s LED produkty překročí v tomto roce hodnotu pěti miliard dolarů, což odpovídá ročnímu nárůstu 28 % mezi léty 2008 a 2012.

Významné investice do výzkumu a vývoje umožňují globálním značkám vyvíjet technologii, která snižuje cenovou hladinu bez újmy na kvalitě produktů. Firmy zabývající se LED věří, že do roku 2015 nastane pětinásobný pokles ceny LED světel, které se používají jako náhrada za 60W žárovky. Úspory nákladů u firem na Tchaj-wanu mohou pomoci tohoto cíle dosáhnout již v letech 2013-2014.

Hnací silou růstu trhu LED mohou být dotace, jež některé vlády nabízejí spotřebitelům na nákup LED produktů a také odlehčení 800lumenových LED žárovek, které jsou navrženy jako náhrada za 60W žárovky.

Vede Japonsko

Japonsko se stalo světově nejrychleji rostoucím trhem LED osvětlení. Zaznamenalo masivní nárůst prodejů po březnu 2011, kdy zemětřesení způsobilo nedostatek elektrické energie. Mnoho evropských zemí je rovněž svědky růstu v sektoru LED. Potřeba snížit energetickou náročnost je hlavním motorem technologického rozvoje. Asi 19 % energetické spotřeby v komerčních budovách v Evropě padne na osvětlení. Nejlepší současná svítidla LED nabízejí v porovnání s obyčejnými žárovkami úsporu energie až 80 %.

Na co dávat pozor u technologie LED

Důležitou charakteristikou, kterou je třeba brát v potaz při výběru LED lampy, je její index podání barev (CRI - Colour Rendering Index). Ten popisuje jak věrně světlo z lampy reprodukuje barvy různých objektů v porovnání s ideálním či přírodním zdrojem světla. V praxi se wolframovým halogenovým žárovkám přisuzuje CRI 100. LED lampy založené na modrých čipech s luminofosfory dosahují CRI kolem 80. Zdroj světla s CRI pod 80 produkuje zkreslený obraz světa ve smyslu barevného podání. Během několika následujících let budou k dostání LED lampy dosahující hodnoty CRI indexu až 98. Jejich barevné podání bude nemožné rozeznat od přírodního světla a bude jej dosaženo použitím technologie fialového čipu vyvinuté společností Mitsubishi Chemical Corporation (MCC). Ta prodává LED lampy pod značkou Verbatim.

Na rozdíl od konvenčních lamp, které selžou náhle a nenávratně, u LED lamp se chyba může projevit dílčím poklesem světelného výkonu, nikoli jeho zánikem. Proto se provozní životnost uvádí jako čas, kdy dojde k poklesu výkonu pod úroveň 70 % či 50 % původního výkonu. Od toho je v produktové dokumentaci odvozeno označení L70 či L50.

Nabídka rychle roste

Většina klíčových výrobců produkuje světla LED, u nichž je priorita kladena na zpětnou kompatibilitu s paticemi, navrženými pro obyčejné žárovky. Měrný světelný výkon dosáhl bodu, kdy už jsou k dostání plnohodnotné náhrady za 40W žárovky; LED lampy, které nahradí 100W žárovky, budou dostupné letos do září, odkdy platí oficiální zákaz prodeje standardních žárovek v Evropě.

Produkty na současném trhu lze stmívat standardními regulátory pro běžné žárovky. Verbatim představil energeticky úsporná LED světla pro domácnosti i obchodní prostory. Jsou navrženy jako náhrada za klasické žárovky, halogenové lampy i kompaktní zářivky, i pro osvětlení maloobchodních prodejen.

A jak je to s OLED

OLED moduly nejsou reálně zatím připravené nahradit vnitřní osvětlení ve větším měřítku, jak bylo dosud nadšenci proklamovanáno. Vývoj ale dosáhl fáze, kdy skvěle plní funkci doplňku osvětlení či účelového osvětlení k vytvoření vyvážených světelných schémat v pracovních prostorách i doma. Jejich potenciál v maloobchodním prostředí a dalších veřejných místech je neomezený a jejich nízkou energetickou náročnost respektují i nejzarputilejší ochránci životního prostředí.

Námi prověřené kompaktní zářivky a LEDky můžete zakoupit na e-shopu www.EKOzbozi.cz

ekozboží

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů