Úterý, 30. dubna 2024

Možnost vyvlastňovat pozemky kvůli těžbě padne. Ale jen na oko

Dnes jde na vládu novela horního zákona. Zruší paragrafy o vyvlastnění. Ty se ale podle ministra Kuby do horního zákona brzy vrátí.

Možnost vyvlastňovat pozemky kvůli těžbě padne. Ale jen na oko

Obyvatelé Horního Jiřetína, kteří žijí nad ložisky hnědého uhlí za těžebními limity, zatím nemají důvod jásat. Novela malého horního zákona, která má majitele pozemků nad ložisky nerostných surovin ochránit před vyvlastněním, je ve skutečnosti krátkodobou dohodou mezi premiérem Petrem Nečasem a poslancem Věcí veřejných a starostou Litvínova Milanem Šťovíčkem. Vyvlastňovací paragraf se totiž má do horního zákona vrátit s jeho velkou komplexnější novelou.

"Jde o dohodu pana premiéra s panem Šťovíčkem, že vyvlastnění s malou novelou zákona zrušíme. Ta podmínka je obsažena i v koaliční smlouvě. S panem Šťovíčkem jsme ale zároveň domluvení, že paragraf se v modernizované podobě vrátí s velkou novelou zákona," potvrdil HN ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který malou novelu dnes přinese na jednání vlády.

Zrušení vyvlastňovacích paragrafů znamená, že stát by již neměl mít možnost se dostat k nerostným surovinám, ani kdyby to považoval za veřejný zájem. Museli by s tím nejprve souhlasit majitelé pozemků, které se nad ložisky nerostných surovin nachází. Novela se netýká pouze uhlí, ale všech nerostných surovin v Česku.

"Je to výsledek koaliční dohody, že se do 30. června předloží do Poslanecké sněmovny novela horního zákona, která odstraní možnost vyvlastňování a dalších omezení vlastnických práv majitelů nemovitostí v dobývacích prostorech," řekl HN premiér Nečas.

Kubovi ani dalším politikům však není jasné, proč by se měly tyto paragrafy rušit na dobu určitou. "V tomto případě bohužel politika vítězí nad racionalitou," říká, čímž odkazuje na koaliční smlouvu, ve které je ukotveno odstranění vyvlastnění. Právě tento bod smlouvy Šťovíček prosazoval nejaktivněji. Jeho vyjádření se nepodařilo sehnat.

Předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Milan Urban tvrdí, že schválení malé novely horního zákona je součást dohody mezi Nečasem a Šťovíčkem, jenž premiérovi za zrušení vyvlastňovacích paragrafů slíbil svou podporu při schvalování zákona o církevních restitucích. "Novelu budou chtít projednat před hlasováním o restitucích ve zrychleném čtení," míní Urban.

Již v únoru ministr Kuba pro HN uvedl, že by se stát neměl jen tak vzdát přístupu k uhlí. I to je důvod, proč bude chtít do velké novely horního zákona vyvlastňovací paragrafy vrátit. Jejich modernizovaná verze by ale měla mimo jiné obsahovat garance státu, který bude o vytěženém uhlí z vyvlastněných území rozhodovat. "Stát by měl mít možnost přesměrovat vytěžené uhlí, kam potřebuje. Třeba do tepláren," vysvětluje Kuba. Zatím není jasné, kdy velká novela horního zákona vznikne.

Podle Jana Rovenského z Greenpeace ale stát vyvlastňovací paragrafy nepotřebuje, jelikož uhlí před těžebními limity vystačí na čtvrt století. Czech Coal, který by rád na Mostecku limity těžby prolomil, považuje novelu za nestandardní. "Malou novelou horního zákona vláda zbavuje stát možnosti uplatnit svrchovaná vlastnická práva nad desítkami vyhrazených nerostů," uvedla mluvčí firmy Gabriela Sáričková Benešová.


V tomto případě bohužel politika vítězí nad racionalitou.
Martin Kuba
ministr průmyslu a obchodu

Je to výsledek koaliční dohody, že se do 30. června předloží do Poslanecké sněmovny novela horního zákona, která odstraní možnost vyvlastňování a dalších omezení vlastnických práv majitelů nemovitostí a obcí v dobývacích prostorech.
Petr Nečas
předseda vlády

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů