Pátek, 29. března 2024

Za pololetí v ČR přibylo přes 600 nových solárních elektráren

Za pololetí v ČR přibylo přes 600 nových solárních elektráren

V prvním pololetí přibylo v Česku přes 600 nových solárních elektráren. Většina z nich jsou menší instalace na střechách budov. Nejvíce nových zdrojů - 126 - vzniklo v Plzeňském kraji, kde síť provozuje ČEZ. Naopak na jihu Čech a Moravy, byla v soustavě společnosti E.ON kapacita omezenější. ČTK o tom dnes informovala Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO).

Přes 80 procent nových solárních zdrojů má nižší instalovaný výkon než deset kilowattů. "Tyto výsledky potvrzují trend, že většina nových solárních elektráren slouží jako zdroj energie na střechách rodinných domů," uvedla asociace. Kvůli přísnějším pravidlům je nyní možné v rámci podpory připojovat jen solární elektrárny do 30 kW.

Celkem bylo v prvním pololetí vydáno 637 licencí na fotovoltaické zdroje. Téměř třetina instalovaného výkonu je v kategorii do pěti kW. Trend spíše rodinných instalací podle CZEPHO potvrzuje také fakt, že jen deset nově připojených subjektů vlastní více než jednu solární elektrárnu.

Distribuční společnosti na konci loňského roku po dlouhém stop stavu začaly opět umožňovat připojování nových slunečních elektráren. Kvůli omezené kapacitě v síti ale nebyl prostor pro všechny zájemce.

V Plzeňském kraji vzniklo 126 nových elektráren o celkovém výkonu 833 kW. V Královéhradeckém kraji je 76 nových solárních zdrojů a v Moravskoslezském kraji 69. Naopak ve Zlínském kraji pod správou E.ON byla kapacita omezená a přibylo jen deset nových zdrojů.

Celkem tak instalovaný výkon solárních elektráren letos v prvním pololetí vzrostl o osm megawattů na zhruba 1970 MW. Během celého loňského roku vzrostl instalovaný výkon asi o šest MW.

Počet nových elektráren letos rostl postupně v jednotlivých měsících. V lednu vzniklo 15 nových zdrojů, v červnu se jich ale postavilo už 353. Podle CZEPHO však stále lidem v pořizování instalací brání administrativní překážky.

"Zatímco vlastní montáž panelů na střechu zabere zhruba tři dny, oběhání potřebných povolení od stavebního povolení, licenci k výrobě, smlouvy o připojení po souhlas hasičů či České energetické inspekce může trvat i více než sedm měsíců," dodala asociace.

V Česku bylo celkem uděleno téměř 14.000 licencí na výrobu elektřiny ze slunce. Boom zažily solární elektrárny v roce 2010 za výhodné finanční podpory. Jejich instalovaný výkon tehdy kvůli velkým solárním parkům za rok vzrostl čtyřnásobně na zhruba 1950 MW. Hrozilo kvůli tomu výrazné zdražení elektřiny, vláda proto zavedla opatření, která omezila podporu a výhodnost provozování solárních zdrojů. Od začátku roku 2011 je možné za finanční podpory připojovat jen malé a střední střešní elektrárny do 30 kW a instalovaný výkon nyní roste jen velmi pozvolna.


Počet nových solárních elektráren v pololetí 2012 podle krajů:

Kraj Počet instalací Výkon (kW)
Praha 43 289
Jihočeský 59 460
Jihomoravský 36 266
Karlovarský 2 9
Královéhradecký 76 748
Liberecký 29 251
Moravskoslezský 69 573
Olomoucký 5 53
Pardubický 47 358
Plzeňský 126 833
Středočeský 58 380
Ústecký 27 170
Vysočina 41 422
Zlínský 10 84

Zdroj: CZEPHO

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů