Středa, 24. dubna 2024

Řeka Pád skrývá rybářské poklady

Řeka Pád skrývá rybářské poklady

Řeka PO (Pád ) pramení v Kottických Alpách. Teče převážně Pádskou rovinou ze západu na východ. Pod ústím Tanara je koryto Pádu široké 300 až 350 m a je obehnáno hrázemi na ochranu před povodněmi. Podobně jsou chráněna i koryta řady přítoků v Pádské rovině. Ústí do Jaderského moře, přičemž vytváří bažinatou deltu o rozloze 1500 km^2. Ta se každý rok zvětšuje přibližně o 60 ha. Největší a nejvodnatější jsou levé přítoky Dora Riparia, Dora Baltea, Ticino, Adda, Olio, které pramení na jižních svazích Alp. Pravé přítoky, které pramení převážně na severních svazích Toskánsko-Emiliánských Apenin a také Přímořských Alp mají obyčejně vody málo (největší je Tanaro) a unášejí mnoho pevných částic.

Délka toku 652 km
Plocha povodí 75000 km^2
Průměrný průtok 1460 m^3/s
Země Itálie
Pramen Kottické Alpy
Ústí Jaderské moře

Každoročně se do Itálie vydávají spousty rybářů splnit si svůj sen a ulovit alespoň jednu z trofejních ryb, které bezesporu řeka PO (Pád) ukrývá ve svých hlubinách.

První zprávy o výskytu sumců pocházejí z oblasti Pádu již z doby před druhou světovou válkou, což značí o tom, že ryby stihly narůst do opravdu velkých rozměrů.


Sumci nejsou v řece PO původním druhem a dostali se sem pravděpodobně přemístěním desítek sumců ze soukromých Italských lokalit do sítě kanálů s řekou spojených.

Kromě sumců se v povodí řeky Po loví hlavně kapři a parmy. Ojediněle se dají ulovit i cípaly, úhoři a candáti. Vyskytuje se zde i black bass , některé druhy jesetera a zcela ojediněle i velmi vzácná vyza velká.

Velice zajímavá místa k lovu se vyskytují u města Corbola, kde odbočuje rameno Pádu s názvem Po di Goro dále do moře, slibná místa jsou i u města Occhiobello, poblíže kterého se do Pádu vlévá řeka Panaro.

ZDROJ: FishingTravel.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů