Pátek, 29. března 2024

Britský pilot poletí ze Sydney do Londýna na palivo z plastů

Britský pilot poletí ze Sydney do Londýna na palivo z plastů

Britský pilot Jeremy Rowsell se rozhodl, že doletí z Austrálie do Londýna jednomotorovou Cessnou 172 poháněnou palivem vyrobeným výhradně z domácího plastového odpadu. Chce vyrazit letos v červenci a cestu stihnout za šest dní. Palivo na 17.000 kilometrů dlouhou cestu mu vyrobí specializovaná firma z irského Dublinu, napsal britský list The Daily Telegraph.

"Letectví je v mnoha ohledech průkopníkem nových technologií, proč by tomu tak nemohlo být i s tímto novým palivem? Jestli mi to vyjde, vyřeší to jeden z největších problémů životního prostředí jednou pro vždy," řekl britský dobrodruh žijící v Austrálii.

Z plastového odpadu letecké palivo zpracuje dublinská firma Cynar. Ta je odborníkem na výrobu paliva z dále nerecyklovatelných plastů, které by jinak skončily na skládce. Poslední výzkumy dokazují, že pomocí takzvané pyrolýzy, která nepoškozuje ovzduší, lze z odpadu extrahovat palivo. Společnost Cynar uvádí, že palivo z odpadu je čistší než dosud známá paliva, jeho produkce je šetrnější k přírodě a odhaduje se, že i jeho cena bude nižší.

Na pohonné hmoty do Cessny padne asi pět tun plastů, které Rowsell hodlá posbírat v domácnostech v zemích, jimiž povede připravovaná trasa. Jednačtyřicetiletý pilot plánuje na cestě do Londýna mezipřistání v Indonésii, Thajsku, Bangladéši, Indii, Pákistánu, Ománu, Spojených arabských emirátech, Jordánsku, Egyptě, Řecku a Francii.

Představuje si, že denně uletí tak 2500 kilometrů rychlostí asi 185 kilometrů za hodinu. Říká, že bude muset letět každý den tak 15 hodin.

Rowsell poletí ve výšce půldruhého kilometru, mnohem níže než běžné komerční lety. Z malé výšky má strach hlavně při přeletu vysokých hor za špatného počasí. Trochu se bojí i toho, že při tak nízké letové dráze by ho mohl někdo sestřelit obyčejným protitankovým granátometem RPG. "Je to nepravděpodobné, hlavně proto, že se vyhnu Sýrii, ale je strašné uvědomit si, jak zranitelný můžete být," řekl Rowsell.

Otec dvou dětí je ovšem zkušený pilot, který už podnikl mnoho riskantních letů jednomotorovým letadlem. The Daily Telegraph ale připomněl neúspěšné pokusy na jednomotorových strojích. Sir Charles Kingsford Smith v roce 1933 uskutečnil rekordní let ze Sydney do Londýna a o dva roky později skončil beze stopy v moři při přeletu z Indie do Singapuru. Bert Hinkler, který byl úplně prvním pilotem, jenž letěl v roce 1928 z Anglie do Austrálie, zahynul při nárazu v italských horách v roce 1933.

Rowsell je prý připravený na všechny eventuality - na přistání na vodě, na ztroskotání po nárazu do skály, na přežití v divočině i na únos.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů