Pátek, 29. března 2024

Víte, kde se vyrábí pitná voda? Přijďte se podívat

Víte, kde se vyrábí pitná voda? Přijďte se podívat

U příležitosti Světového dne vody, který připadá na 22. března, pořádá společnost 1. SčV, a. s. tradičně dny otevřených dveří ve vodárenských zařízeních. Pokud vás zajímá, jakým způsobem vodohospodáři upravují a čistí vodu, než se dostane do vašich domovů a rádi byste nahlédli do tajů úpravny pitných vod nebo čistíren odpadních vod, máte jedinečnou možnost. Navštívit můžete úpravnu pitné vody v Příbrami - Kozičín a čistírny odpadních vod v Sedlčanech, Příbrami, Českém Brodě, Říčanech či Jesenici.

"Během let si prohlídky získávají stále větší ohlas. Častými účastníky jsou školy, které je využívají jako doplněk k výuce. Žáci se například seznamují s technologií úpravy pitné vody a podívají se, jak fungují čistírny, které značně přispívají k ochraně životního prostředí," uvedla Kristina Blaszczyková, tisková mluvčí 1. SčV, a. s.

Vodohospodáři organizují podobné dny otevřených dveří již řadu let, tradičně ve spolupráci s místními samosprávami ve městech, kde se daný provoz nachází. Ani letos nebudou chybět exkurze do čistíren odpadních vod (ČOV). Ve čtvrtek 21. března se otevřou jejich brány v Říčanech a Sedlčanech. Následující den mohou zájemci navštívit čistírnu odpadních vod v Českém Brodě. 22. a 23. března bude veřejnosti k dispozici ČOV v Příbrami a 25. března pak také v Jesenici. Jednadvacátého března nahlédnou lidé i do provozu úpravny pitné vody v Kozičíně.

"Odborní pracovníci poskytnou návštěvníkům během prohlídek základní informace k technologiím, které daný provoz využívá, a jsou připraveni odpovědět na dotazy týkající se úpravy vody. Exkurze začínají vždy v devět, deset, jedenáct a třináct hodin," doplnila Kristina Blaszczyková s tím, že školní prohlídky a větší skupiny je nutné předem ohlásit přímo u ní na telefonu 318 622 631. Po domluvě je možné sjednat i náhradní termín v jiný den.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů