Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pět nesmyslných mýtů o bateriích

Pět nesmyslných mýtů o bateriích

O bateriích a nabíjení koluje mezi lidmi mnoho polopravd a mýtů. Důsledkem toho pak bývá jejich nesprávné používání, které může vést ke snížení jejich životnosti. Představíme vám nejčastější mylné informace, které se o bateriích a jejich nabíjení tradují. A poradíme vám, čeho se vyvarovat a čeho se naopak nemusíte bát.

Mýtus první: Paměťový efekt

Vůbec nejčastějším mýtem o nabíjení baterií je tradování nutnosti hloubkového vybití a poté stoprocentního nabití baterie. Tento mýtus souvisí s takzvaným paměťovým efektem, který skutečně existuje. Nutno ale říci, že existuje pouze u starých NiMH a NiCd baterií. "Ve všech moderních mobilních přístrojích jsou dnes již používány Li-ion nebo Li-pol baterie, které paměťovým efektem netrpí. U těchto baterií se dokonce doporučuje nabíjet je v jen částečně vybitém stavu," upozornil Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz. Úplné vybíjení může těmto moderním bateriím dokonce škodit. V jeho důsledku může docházet k rychlejšímu snižování kapacity a k prodlužování doby nabíjení.

Mýtus druhý: Přebíjení baterií a rychlonabíjení

Další neopodstatněné obavy se týkají ponechání nabité baterie v nabíječce, kterým může údajně dojít k trvalému znehodnocení baterie. Přebíjení by baterii mohlo skutečně uškodit a vést až k její explozi. Moderní baterie ale i moderní nabíječky jsou však proti takovým negativním důsledkům dobře chráněny. Dokážou totiž rozpoznat, kdy je baterie plně dobita, a poté se dobíjení samo přeruší, případně se sníží nabíjecí proud na úplné minimum. Zbytečné obavy mají někteří lidé rovněž z rychlonabíjení baterií. Při nabíjení silným proudem dnešními rychlonabíječkami od osvědčených výrobců bateriím žádná rizika nehrozí.

Mýtus třetí: Opakované zapojování nabíječky

Mýtus o nutnosti opětovného zapojování a vypojování nabíječky pro plné dobití baterie je skutečnou perlou. Šířit se začal po zjištění některých uživatelů, že mobilní telefon po nabití a odpojení z nabíječky ukazoval již po pár okamžicích nižší míru nabití baterie než 100 %. Opětovné zapojování již nabitého přístroje do nabíječky vám ale skutečně delší výdrž baterie nezajistí. Ve skutečnosti je tento efekt způsoben tím, že při dobití baterie některé mobilní telefony nabíječku odpojí a začnou brát energii z baterie. Po vysunutí kabelu je pak přečtena korektní hodnota.

Mýtus 4: Zmrazení baterie zajistí delší životnost

Další z řady mýtů se váže k prodloužení zkracující se životnosti baterie. K tomuto účelu doporučuje akumulátor uzavřít do plastového obalu a na pár minut jej strčit do mrazáku. Popsaný postup však nejenže životnost neprodlouží, ale naopak baterii spíše uškodí. "Teploty pod bodem mrazu bateriím rozhodně nesvědčí. V důsledku působení nízkých teplot u nich dochází k rychlému poklesu kapacity. Jedná se naštěstí pouze o dočasný efekt. K trvalému poškození baterie dochází až po dlouhodobém vystavení teplotám pod bodem mrazu," vysvětlil Radim Tlapák z e-shopu BatteryShop.cz.

Mýtus 5: Nové baterie netřeba recyklovat

Poslední z mýtů nesouvisí s používáním baterií, ale s jejich likvidací. Tvrdí, že nejnovější baterie jsou již natolik ekologické, že je není třeba recyklovat. Jedná se samozřejmě o další nepravdivou informaci. Všechny baterie patří mezi nebezpečný odpad. A i moderní lithiové baterie obsahují nebezpečné elektrolyty, které výrazně škodí životnímu prostředí. Jejich vyhození do běžného odpadu je tak zakázáno a je nutné je odnést do místa zpětného odběru.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů